VESTE BUNĂ! Peste 51 de mii de moldoveni, care suferă de diabet zaharat au primit glucometre gratuite

Embed:
Peste 51 de mii de moldoveni, care suferă de diabet zaharat au primit glucometre gratuite. Dispozitivele au ajuns la beneficiari din nordul şi sudul ţării. În următoarea lună, glucometre gratuite vor primi încă 49 de mii de persoane din alte şapte raioane din centrul ţării. Campania de distribuire a dispozitivelor va dura până la sfârşitul lunii iunie.

"Bună ziua, doamna Claudia, domnul Gheorghe, v-am adus glucometrele pentru a măsura zahărul în sânge. Mulţumesc, mulţumesc frumos"

Beneficiarii spun că dispozitivele îi scutesc de drumul obositor până la medici.

"Trebuia să mă duc măcar o dată în săptămână, dar eu cum să mă duc? Nu am transport ca să-l duc pe pentru că e invalid. Eu încă pot să mă duc, dar tot e obositor."

"Acum deja o să citesc cum trebuie de folosit şi în caz de ceva mă voi adresa la medic, ei mi-or da vreun sfat."

Înainte de a le utiliza, beneficiarii sunt instruiţi de medicii de familie.

"Astea sunt testele, astea sunt acuşoarele , le desfacem , dar asta este aparatul cu care vă înţepaţi. Punem o picătură de sânge aici. “Glicemia dstră este 9 mmol/l” . E mare, domnule Gheorghe."

"Oameni cu formă uşoară e destul o dată în lună, în formă medie, o dată la două săptămâni, dar cu formă gravă e neapărat ca pacientul să-şi controleze zahărul măcar o dată în zi", a spus Valentina Oanța, asistent medical de familie.

"Nu numai o dată, dar uneori şi de două şi de trei ori pe zi, de văzut nivelul zahărului în sânge şi este foarte costisitori, 50 de teste costă 450 de lei."

Glucometrele sunt distribuite prin intermediul "Poştei Moldovei".

"Deoarece am e perioada de achitare a pensiei, un poştaş reuşeşte de două ori, câte patri cinci glucometre să repartizeze", a declarat Olga Cușeac, şefa oficiului poştal din Sipoteni.

"Pentru această campanie au fost alocate circa 25 de milioane de lei. Ţin să menționez că statul a achiziţionat doar testele, glucometrele şi lanțetele au fost donate de către producători", a menșionat Denis Valuc, vicedirector general CNAM.

În următoare lună, glucometre gratuite vor primi beneficiari din Ialoveni, Orhei, Rezina, Dubăsari şi Chişinău.
Pe aceeaşi temă