Veste bună pentru viticultorii din Moldova. A fost testată o dronă care identifică maladiile care dăunează butașilor

O nouă treaptă în dezvoltarea viticulturii din Moldova. Producătorii de vin sunt la un pas de a depista mai ușor maladiile care afectează butașii și reduc din productivitatea podgoriilor.

În premieră, reprezentanții ramurei au testat o dronă, care poate să identifice cu exactitate bolile care dăunează viței-de-vie. Astfel, tradiționalele inspecții în câmp ale agronomilor ar putea fi în scurt timp doar o amintire. 

Dispozitivul de observare aeriană a fost ridicat de - asupra unor podgorii din satul Tănătari, raionul Căușeni.

Andrei Gangan lucrează în această vie de cinci ani și spune că în prezent plantația ar fi afectată de două boli. Dacă anterior, era nevoit să cerceteze singur fiecare butaș, inspecția cu ajutorul dronei a durat câteva minute. Datele vor fi examinate de către specialiști calificați din Statele Unite ale Americii.

"Avem așa ceva cum ar fi scurt nodarea. Nivelul între noduri este mai scurt. Lăstarul este mai slab viguros Strugurele este mai slab dezvoltat, mai puțin zahăr acumulează și poate duce la pierdere de recoltă atât cantitativ, cât și calitativ", a spus agronomul Andrei Gangan. 

Rezultatele vor fi cunoscute peste o lună și jumătate. Cu ajutorul dispozitivului GPS viticultorul va putea identifica cu exactitate butașii afectați de boli.

Experimentul este implementat în cadrul proiectului "FlaveDor", iar țara noastră se aliază puținelor state din lume care folosesc astfel de dispozitive pentru a monitoriza starea de sănătate a podgoriilor.

Drona, care costă peste 22 de mii de dolari, a fost adusă în Moldova în cadrul proiectului de competitivitate finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei.

Iar softul unic care poate identifica bolile costă 30 de mii de dolari. Reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului și-au planificat să procure un astfel de dispozitiv.

"Vom aduce o valoare adăugată la sectorul viti - vinicol și vom permite să luăm sub control, să gestionăm maladia care devine din an în an mai agresivă. În 25 de ani, noi am pierdut jumătate din vița de vie. Am trecut de la 184 de mii de hectare, la aproximativ la 100 de mii de hectare", a spus director Oficiul Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Sistemul este folosit în Franța, Germania și Canada. Pentru a acoperi suprafețele de podgorii din țară ar fi necesare cinci drone. În Moldova sunt pentru 50 de viticultori și sute de companii de producere a vinului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu