Veste bună pentru şoferi! Asigurările auto de tip RCA și Cartea Verde se vor ieftini din 1 februarie 2019

Embed:

Asigurările auto de tip RCA și Cartea Verde se vor ieftini cu 15 la sută, din întâi februarie 2019. Reducerile vor fi posibile în urma unei decizii luate de Comisia Națională a Pieței Financiare, care a eliminat comisioanele percepute de brokeri, aceștia fiind intermediarii dintre companiile de asigurări și cumpărători.

"Se va reduce şi prima. În jur de 15 procente şi la RCA intern şi la carte verde. Dacă să vorbim în lei de la 60, până la 150 de lei".

Excluderea comisionului pentru perfectare poliţelor interne şi externe face parte dintr-un set mai amplu de reguli noi pentru asiguratori, votate recent în Parlament. Noile modificări legislative au fost publicate deja în Monitorul Oficial, şi vor intra în vigoare din luna februarie.

CNFP precizează că brokerii vor fi liberi să vândă în continuare asigurări, doar că încasările lor nu vor veni de la cumpărător, ci din contul companiei de asigurări. Solicitat să comenteze noile reguli de pe piața asigurărilor auto, Anton Caba, președintele Asociației brokerilor de asigurare ne-a cerut să revenim cu un apel într-un sfert de oră ca ulterior să nu ne mai răspundă la telefon. Exluderea comisionului deranjează și companiile emitente de asigurări auto.

"Au fost excluse deci remunerarea brokerilor. Oricum, cineva suportă cheltuieli pentru vânzarea acestor poliţe. Eu chiar vreau să văd cum vor supravieţui operatorii în aceste circumstanţe", a declarat Dinu Gherasim, manger companie de asigurări.

Marea majoritate, însă, va avea de câștigat.

"În prezent, Cartea Verde cu o valabilitate de 15 zile, recunoscută în ţările din Uniunea Europeană, costă în jur de 800 de lei. Din luna februarie asigurarea externă se va ieftini cu 15 la sută, adică cu aproximativ 120 de lei".

Cei mai fericiți sunt patronii companiilor de transport, în special cei care operează curse în țările Uniunii Europene.

"Suntem o companie de transport, avem cam aproximativ 45 de unităţi. Pe RCA cheltuim în jur de 2000 de lei per unitate. Pentru cartea verde cheltuim mai mult, deci cumpărăm pentru Uniunea Europeană. O cumpărăm anual, facem un pic economie, ar fi în jur de 700 de euro de unitate. 15 la sută, facem economie, deci avem un profit mai mare", a menționat Ion Crețu, manager companiei de transport.

Vestea a fost bună și pentru conducătorii auto surprinși, astăzi, în vama de la Palanca.

"Păreri bune până ce. Să se ieftinească pe parcurs".

"Lasă să se ieftinească. Ar trebui mai mult.
- Vă bucuraţi?
- Da".

În Republica Moldova funcţionează 14 companii, emitente de asigurări de tip RCA, dintre care zece au dreptul să emită şi asigurări de tip "carte verde". De vânzarea acestora se ocupă 62 de brokeri şi peste 100 de agenţi de asigurare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu