Veste bună pentru moldoveni. Termenul de valabilitate al paşaportului ar putea fi majorat până la 10 ani

Embed:

Termenul de valabilitate al paşaportului ar putea fi majorat de la şapte până la 10 ani. Este una dintre propunerile unui grup de deputaţi democraţi, incluse într-un proiect de lege înregistrat în Parlament.

"Astfel se vor micșora cheltuielile oamenilor pentru perfectarea pașapoartelor", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Oamenii speră că această iniţiativă va reduce din cozile de la ghişee.

"Asta privesc ca un avantaj pentru că sunt oameni care nu au posibilitatea să perfecteze actele și cred că asta o să fie un avantaj. "

"Da asta e bine. Nu mai e atâta bătaie de cap cu el apoi, iar să-l faci, iar documente, cheltuieli."

De asemenea, buletinul de identitate ar putea arăta altfel. Deputaţii democraţi propun excluderea informaţiei privind grupa sangvină.

"Grupa sangvină pentru buletin la moment este irelevantă deoarece instituțiile medicale de obicei nu iau la bază acea grupă sangvină, dar de fiecare dată în caz de necesitate preiau analizele respective", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Şefa Serviciului de Presă al Institutului de Medicină Urgentă, Diana Blanaru, a confirmat că datele din buletin privind grupa sangvină nu este folosită de medici atunci când primesc un pacient. Unii moldoveni cred, totuşi, că această informaţie trebuie păstrată în actul de identitate.

"Poate să rămână informația asta pentru că e mai mult pozitivă. Poate să figureze. Asta la dorință trebuie să fie."

"Multe informații vin eronate de la spitale și de la centrele noastre medicale."

O altă propune ține eliminarea semnăturii din actele de identitate pentru anumite categorii de persoane.

"Aplicarea semnăturii în actele de identitate va fi obligatorie de la vârsta de 14 ani. La moment nu se aplică semnătură numai pentru persoanele care sunt mai mici de zece ani. În cazul în care persoanele vor avea vârsta mai mică de 14 ani se va aplica un semn special care va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern", a spus șeful Direcție la Agenția Servicii Publice, Stelian Gorincioi.

Documentul urmează să fie supus dezbaterilor în Parlament. Dacă va fi votat, noile prevederi vor intra în vigoare anul viitor.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu