Veste bună pentru mai multe instituții de învățământ din țară. Coreea de Sud a oferit în dar 150 de calculatoare noi

Embed:
Elevii şcolii din Oneşti, Străşeni au primit astăzi în dar 10 computere de ultimă generaţie. Cadoul a venit din Coreea de Sud, care a oferit 150 de calculatoare noi mai multor instituţii din ţară.

Profesoara de informatică din localitate spune că vechiturile la care lucrau copiii, trebuiau demult aruncate.

"Ocupă foarte mult spaţiu pe mesele de lucru. Sticuri imposibil de lucrat cu ele. Cu cd-urile la fel nu puteam lucra. Şoriceii sunt cu bile şi trebuiesc duşi la muzeu", a spus profesoara de informatică Gimnaziu Oneşti, Maria Gaidău.

Utilajele vechi nici măcar nu puteau fi conectate la Internet. Când au aflat că vor avea computere noi, elevii au uitat de vacanţă şi au venit să ajute la instalarea acestora.

"Multe se defectau deja. Trebuia să alegi care lucrează, care nu. Trebuia să ne rânduim, unul 20 de minute, altul 20 de minute."

"Ele erau defecte şi o lumină puternică şi dacă lucram mai mult ne dureau şi ochii."

Celelalte 140 de computere vor ajunge în şcoli din Găzăuzia, dar şi din raioanele Taraclia, Cahul, Ungheni şi Făleşti. Directorii au venit la Chişinău pentru a ridica donaţiile.

"Preconizăm să mai deschidem un laborator de informatică fiindcă avem un număr foarte mare de elevi", a spus directorul liceului "Mihai Eminescu", Rodica Pleșca. 

În prezent, două mii de şcoli din ţară nu sunt dotate cu computere, iar jumătate din cele care se găsesc în instituţii au termenul de exploatare depăşit.

"Această colaborare a noastră cu partenerii noştri de dezvoltare, în cazul dat cu oficiul educaţiei din provicia sud-coreeană, Jeju ne ajută tocmai în acest sens. Începând cu 2015 avem acord pentru 450 de calculatoare performante", a spus ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

Până în 2020, provincia Jeju va dona încă 450 de calculatoare şi va oferi cursuri de instruire pentru 60 de profesori de la noi.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu