Veste bună pentru locuitorii Capitalei. În curând, în centrul oraşului va apărea o nouă zonă pietonală

Embed:

Veste bună pentru locuitorii Capitalei. În curând, în centrul oraşului va apărea o nouă zonă pietonală. Aceasta va fi amenajată în perimetrul străzilor Maria Cebotari, Alexei Sciusev, Sfatul Ţării şi Mihail Kogălniceanu, adică în jurul Muzeului de Etnografie, şi nu va afecta circulaţia transportului, pentru că va fi doar pe trotuar.

Lucrările au demarat chiar de astăzi, iar administratorul firmei de construcţie a dat asigurări că pietonala va fi gata în trei luni.

Pietonala va fi amplasată în zona istorică a oraşului şi se va întinde pe o suprafaţă de 3 800 de metri pătraţi. Pentru pavarea trotuarelor se vor utiliza plăci de două culori. De asemenea, aici vor fi instalate bănci, felinare, precum şi sisteme de iluminare a muzeului pe timp de noapte.

"În aceste trei luni de zile noi avem de demarat asfaltul existent. de făcut patul de pietriş. Şi apoi pavajul care va fi de o culoare albă şi negru. Cu o suprafaţă de marmură. Va fi în formă de patra şi cu parcări. Pe strada sfatul Ţării şi Maria Cebotari. Vor fi stâlpi de iluminat, felinare. Avem şi amenajare de spaţii verzi", a spus Radu Smetanca, diriginte de şantier.

În prima de zi lucru, pe şantier a venit şi primarul interimar, Ruslan Codreanu. Edilul l-a îndemnat pe dirigintele de şantier să ceară ajutorul ori de câte ori are nevoie, astfel încât pietonala să fie gata în timp util.

"Eu îl rog să fie calitate, dar să se încadreze şi în timp. Nu neapărat să ţinem un cartier întreg fără trotuare. Un proiect model care va arăta cum trebuie să asigurăm confortul locuitorilor. Eu îmi doresc trotuare pentru pietoni, că prea multe trotuare pentru maşini avem", a spus Ruslan Codreanu, primar interimar al Capitalei.

Autorităţile au decis amenajarea acestei zone pentru că anume în perimetrul acestor străzi sunt mai multe monumente istorice de importanță națională.

"Fostul orfelinat, Muzeul Zemstvei, Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală, fosta clinică de pneumonie şi fost tipografie", a declarat Sergiu Chiriac, director adjunct, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Locuitorii Capitalei au salutat iniţiativa şi spun că abia aşteaptă să vină aici să se odihnească.

"Eu aş spune că e bine, dar pentru transport va fi greu. Pe aici foarte mult transport circulă. Unde e muzeu să fie mai multă aglomeraţie de oameni."

"Când strică nu e bine, dar când face e bine. Eu tot sunt de această părere. S-a mai lumina. Vor merge mai mult pe jos, plimbări, aer curat."

Angajaţii Muzeului de Etnografie speră că după finalizarea lucrărilor, va creşte şi numărul vizitatorilor.

"E o iniţiativă care ar contribui la păstrarea arhitecturii vechi a Chişinăului. Da, cred că şi muzeul va avea mai mulţi vizitatori", a spus Andrei Prohin, cercetător.

Pentru acest proiect, din bugetul local a fost alocaţi 3,87 milioane de lei.

Lasă un comentariu