VESTE BUNĂ pentru investitori. Agenția Moody's a schimbat ratingul de țară al Moldovei de la negativ B3 la STABIL

Embed:

Agenția Moody's a îmbunătățit puternic ratingul de țară al Moldovei. Acesta a fost modificat de la negativ, la stabil având valoarea B3.  Această schimbare vine ca urmare a acțiunilor Guvernului și a acordului cu Fondul Monetar Internațional, dar și a reformelor din sistemul bancar.  

Acest fapt vine și după ce ieri, Comisia Europeană a propus alocarea a 100 de milioane de euro pentru Moldova. 

Premierul Pavel Filip a scris pe o rețea de socializare că acesta este rezultatul direct al eforturilor făcute de Guvern, Parlament și cetățenii moldoveni pentru a depăși o criză economică și politică. 

Agenția internațională Moody’s, care reprezintă o busolă foarte importantă pentru investitorii străini a schimbat ratingul de țară pentru Republica Moldova de la ”Negativ B3” la ”Stabil”. Specialiștii în economie, mai ales, știu cât de importantă și de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru țara noastră. Ea este rezultatul direct al eforturilor pe care și noi la Guvern, și colegii de la Parlament, și toți cetățenii moldoveni le-au făcut să depășim o criză economică și una politică dificile. Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de parcurs cu UE, a demarării unor reforme importante și a semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială. E un semnal încurajator pentru 2017. Îmi doresc, totodată, ca, în viitor Moldova să primească raiting pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară.

Pavel Filip a subliniat faptul că un rol important la jucat îndeplinirea foii de parcurs a acordului de asociere cu UE, a demarării unor reforme importante și a semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială. Șeful Executivului a mai adăugat că acesta este un semnal încurajator pentru anul 2017 și că își dorește ca în viitor Moldova să primească raiting pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară. 

Experții economici susțin că îmbunătățirea ratingului de țară că economia Moldoveni se stabilizează, mediul de afaceri se dinamizează, iar investitorii străini reinclud Moldova în planurile lor de extindere. Ratingul stabil înseamnă că, pe termen mediu, partenerii externi au încredere că Guvernul va continua programul reformelor economice și sociale. Știrea despre schimbarea raitingului țării noastre a fost deja preluată de cele mai mai importante agenții de știri din lume.

"Aceşti factori se datorează la două momente. Este vorba despre semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi de asemenea anumitor reforme care s-au efectuat în sectorul financiar bancar. Lucrul acesta dă un oarecare grad de stabilitate şi o credibilitate a faptului că Republica Moldova va putea să facă reformele", a precizat Sergiu Gaibu, expert economic. 

Anunțul agenției internaționale Moody’s vine după ce ieri, Comisia Europeană a aprobat solicitarea Moldovei de a acorda asistenţă financiară în sumă de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de finanţări nerambursabile. Banii ar urma să ajungă în ţara noastră în trei tranşe, în 2017 şi în 2018.  Comisarul European pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat că eforturile recente ale Moldovei pentru a stabiliza economia trebuie susţinute. Ca ţara noastră să primească banii, mai este nevoie de acordul Parlamentului şi Consiliului European.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu