VESTE BUNĂ pentru exportatori! Procedura de obținere a certificatelor fitosanitare, SIMPLIFICATĂ

Embed:

Procedura de obținere a certificatelor fitosanitare pentru exportatorii de cereale va fi simplificată. Aceștia vor putea ridica actele necesare la sediile Agenției pentru Siguranța Alimentelor din teritoriu. În acest fel, ei vor putea să-şi scoată marfa nu doar prin posturile vamale care dispun de puncte de control fitosanitar, dar și prin cele care nu sunt dotate cu astfel de echipamente. 

Postul vamal Costești-Stânca nu are un punct de control fitosanitar, iar pentru a exporta cereale, producătorii din nordul țării sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri.

"Nu avem hale de așteptare, spații pentru petrecerea controlului, deci noi nu avem infrastructura. Nu suntem pregătiți", a declarat şeful postului vamal Costești-Stânca, Vasile Tomac. 

Potrivit autorităților, în scurt timp, procedura de obținere a certificatelor fitosanitare va fi simplificată.

"Se pregătește deja o hotărâre de guvern și în principiu un astfel de centru fitosanitar nu va fi necesar nemijlocit în punctul vamal", a spus prim-ministrul Republici Moldova, Pavel Filip. 

"Suntem într-o reformă profundă a sistemului de control a siguranței alimentelor și în cel mai scurt timp vom trece la varianta europeană de certificare fitosanitară. Din subdiviziunea teritorială ANSA mărfurile vor fi validate fără a fi nevoie de un punct fitosanitar de control în punctele vamale", a declarat directorul general ANSA, Gheorghe Gabere. 

Exportatorii spun că în acest fel vor cheltui mai puțin timp pentru perfectarea actelor și vor economisi bani pentru transport.

"Deschiderea punctului Costeşti-Stânca pentru transportul de marfă este, desigur, un pas bun, care va contribui la creşterea exporturilor către România şi către alte ţări din Uniunea Europeană. Este o problemă foarte actuală, în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE", a declarat exportatorul de cereale, Saveli Rusu. 

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, anual, țara noastră exportă peste 1,5 milioane de tone de cereale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu