VESTE BUNĂ pentru enoriaşi. Drumul spre mănăstirea Chistoleni va fi reparat

Embed:
Turiştii, dar şi enoriaşii vor ajunge pe un drum mai bun la Mănăstirea Chistoleni din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. De săptămâna viitoare începe reparaţia porţiunii care face legătură cu lăcaşul sfânt. Lucrările vor dura şapte luni, însă responsabilii dau asigurări că aceasta va fi gata până la începutul verii. Costurile se ridică la peste opt milioane de lei, iar prima tranşă a fost deja alocată.

"În caz că plouă sau după topirea zăpezii, oamenii trebuie să parcurgă prin noroi aproximativ şase kilometri pentru a ajunge la mănăstire. Şoferii care se încumetă să parcurgă acest drum rămân de cele mai multe ori blocaţi, iar unica salvare este tractorul mănăstirii, care le vine în ajutor. "

Duhovnicul Mănăstirii Chistoleni, părintele Filaret, spune că aştepta demult ca drumul să fie reparat.

"Drumul de acces spre mănăstire este de ţară şi pe timpul de iarnă, când plouă, primăvara, toamna târziu este greu de ajuns la mănăstire. Pentru că nu este drum până la mănăstire. Pe care îi ştim venim noi şi îi luăm la mănăstire", a spus Părintele Filaret, duhovnicul Mănăstirii Chistoleni.

Părintele Filaret speră că odată cu reparaţia drumului se va mări şi numărul vizitatorilor la mănăstire. Astfel vor vinde mai uşor ceea ce produc.

"Mai avem şi vaci şi oi cele cu care ne întreţinem, adică mănăstirea se întreţine ca să fie mâncare şi ce mânca şi creştinii care vin la mănăstire tot să îi avem cu ce primi", a zis Părintele Filaret, duhovnicul Mănăstirii Chistoleni.

Şi oamenii care locuiesc în apropiere spun că, în sfârşit, vor merge mai des la slujbă.

"Foarte greu era. Sunt care şi cu cizmele rupte au ajuns aici, dar au venit pentru că au avut nevoie de rugăciune."

"Acum nu vine nimeni. Dacă o să fie reparat o să ne fie mai uşor "

"Imposibil de ajuns acolo e foarte greu. Am auzit că vor să facă drumul şi ne bucurăm fiindcă o să avem posibilitatea să ne ducem mai des."

"Pentru noi este o bucurie că acolo se săvârşeşte liturghie în toată ziua şi avem posibilitate când nu se face liturghie la noi ne ducem acolo."

Cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională, spun că după reparaţia drumului, mănăstirea va putea fi inclusă în diferite trasee turistice, naţionale, dar şi internaţionale.

"În variantă albă, magadan. Contrucţia a patru podeţe. Sperăm să avem câţi mai mulţi potenţiali turişti, care să viziteze obiectivul dat" , a declarat Andrei Păpușoi, şeful secţiei managementul proiectelor ADR Sud.

Mănăstirea Chistoleni a fost înfiinţată în anul 1932 şi este una dintre cele mai vechi din sudul țării.
Pe aceeaşi temă