Veste bună pentru elevii din Moldova! Coreea de Sud a donat 450 de calculatoare

Coreea de Sud a donat 450 de calculatoare pentru școlile din Moldova. Provincia Jeju a semnat un memorandum cu Ministerul Educației care  prevede și instruirea a 60 de profesori în Coreea de Sud. În țară mai sunt doar 11 școli care nu sunt dotate cu computere, majoritatea în nordul țării. Totuși, în unele instituții, elevii învață informatică la calculatoare primite încă în anii `90.

Cele 450 de calculatoare vor ajunge în Moldova în trei tranșe, până în anul 2020. Acestea urmează să fie distribuite în școlile din țară în funcție de numărul de elevi și de profesori de informatică. Prioritate vor avea instituțiile care nu au suficiente calculatoare sau cele în care tehnica este învechită.

"La moment, estimăm o necesitate stringentă de circa 500 de calculatoare per republică și o vom suplini și cu puterile proprii, dar și cu ajutorul partenerilor noștri coreeni", a spus Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

"Suntem recunoscători pentru semnarea acestui memorandum. Noi ținem ca infrastructura școlilor din Moldova să se îmbunătățească și să fie posibilă dezvoltarea sistemului educațional", a menţionat Kyeyoung Kee, viceguvernatorul Provinciei Jeju din Coreea de Sud.

Memorandumul semnat astăzi este continuarea unui proiect început în 2015. În ultimii doi ani, tot Provincia sud-coreeană Jeju a donat alte 450 de computere și a oferit cursuri de instruire pentru 60 de profesori de informatică. În cadrul proiectului, 10 calculatoare au ajuns și la gimnaziul din satul Maramonovca din raionul Drochia.

" Situația s-a schimbat, calitatea predării cursurilor a crescut, programa poate fi predată prin alte metode. Desigur, asta se vede și în rezultatele obținute la olimpiadele raionale. De exemplu, anul trecut, un elev de-al nostru a obținut locul trei la Olimpiada Raională de Informatică ", spune Veaceslav Jerebelovschi, directorul Gimnziului Maramonovca.

Elevii și profesorii au așteptat mult să primească calculatoare noi. Până atunci, în sala de informatică erau doar șase computere, primite încă înainte de anii 2000.

"Computerele erau foarte vechi, se defectau des, programele se încărcau cu dificultate. De asemenea, erau puține. Uneori, trei, patru copii stăteau la un singur calculator", a declarat Ana Ciornîi, profesor de informatică la Gimnaziul Maramonovca.

" Noile calculatoare ne permit să studiem informatica mai ușor. Au apărut programe de care înainte, în general, nu le puteam folosi, deoarece calculatoarele vechi cedau. "

"Acum este mult mai bine, pentru că suntem împărțiți în grupe și fiecare elev stă la calculatorul lui. "

Ministerul Educației pregătește un set de reforme menit să împrospăteze sistemul de învățământ. De exemplu, până cel în 2020, elevii claselor primare vor putea opta pentru cursuri de robotică și tehnologii informaționale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu