Veste bună pentru agricultori. Moldova va putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe

Veste bună. Începând cu anul 2020, agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără achitarea taxelor vamale, se menţionează într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

O decizie în acest sens a fost luată de Uniunea Europeană și Republica Moldova de comun acord, în data de 23 ianuarie 2020, fiind finalizată procedura de semnare.

Agricultorii din țara noastră vor beneficia de cote preferențiale suplimentare, cu o majorare de 50% față de volumul actual pentru prune, majorare dublă pentru struguri și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe, de 1.500 tone.

De asemenea, vor fi majorate volumele de declanșare pentru exportul de grâu, orz, porumb, zahăr și alcoolul etilic pe piețele statelor membre UE. Concomitent, Republica Moldova va majora gradual volumul contingentelor tarifare pentru mărfurile originare din UE în cazul cărnii de porc și de pasăre, produselor lactate și zahărului.

Acest acord, demonstrează angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești, precum și beneficiile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), în ceea ce ține de stimularea comerțului și a creșterii economice.

Majorarea contingentelor tarifare va spori nivelul de export al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene. Totodată, acest lucru va oferi posibilitatea companiilor din Republica Moldova să-și extindă piața de acces pentru produsele posibile exportului, ceea ce presupune avantaje financiare, experiență, sporirea competitivității, precum și utilizarea potențialului de dezvoltare al întreprinderilor autohtone.                                                                                 

 

loading...

Lasă un comentariu