VESTE BUNĂ! Patru companii petroliere au scăzut prețurile la combustibil

Embed:

Patru companii petroliereau ieftinit gazul lichefiat.

Acestea au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre faptul că astăzi, 8 iulie, şi mâine, 9 iulie, vor diminua preţurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat în medie cu 5 – 5,5% sau cu 50-55 bani per litru.

Ieri încă două companii au ieftinit gazul lichefiat în aceeaşi proporţie. Astfel, preţul gazului lichefiat comercializat de cele şase companii se va diminua în mediu de la 10 lei la 9 lei şi 47 bani per litru.

Reducerea preţurilor de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat a fost cauzată de  tendinţa de diminuare a prețurilor de import al acestui produs, tendinţă care se prefigurează începând cu luna mai 2015.

Dacă în luna ianuarie 2015 prețul mediu de import al gazului lichefiat a constituit 438 de dolari, sau 7.225 lei tona, iar în aprilie - 459 de dolari sau 7.918 lei/tonă  (cel mai înalt preț înregistrat de la începutul anului curent), atunci în luna mai prețurile de import au început să scadă.

În iunie prețul unei tone importate de gaz lichefiat s-a diminuat cu 55 de dolari, sau cu 486 lei la tonă (6,1 %) şi a constituit 404 dolari, sau 7.432 lei/tona.

ANRE precizează că aceasta este a doua diminuare a prețului de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, de la începutul anului 2015. În luna ianuarie prețul unui litru de gaz lichefiat s-a redus de la 10,17 lei/litru până la 10,00  lei/litru sau în mediu cu 0,7%.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 72 de agenţi economici care deţin licenţe pentru comercializarea cu amănuntul a gazelor lichefiate. Acest produs se comercializează la 466 staţii de alimentare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu