VESTE BUNĂ! Gimnaziul Sășmani are trei blocuri sanitare noi

Embed:

Lipsa condiţiilor sanitare normale rămâne o problemă acută pentru şcolile din Republica Moldova. Un studiu realizat de Avocatul Copilului arată că o treime din instituţiile de învăţământ au încă toaletele în curte.

În raionul Şoldăneşti, doar 11 din cele 23 de şcoli sunt dotate cu grupuri sanitare moderne.

Un exemplu pozitiv este şi satul Sămăşcani. Localitatea are apeduct, nu și sistem de canalizare. De aceea, în curtea școlii a fost construită și o fosă septică. Proiectul a costat aproape 200 de mii de lei, bani alocați de Consiliul Raional.

"Am beneficiat de un suport financiar care ne-a ajutat să renovăm blocurile sanitare pentru fete pentru băieţi", a spus directorul adjunct al Gimnaziului Sămășcani, Dora Nasu.

Până acum, copiii şi profesorii erau nevoiţi să meargă la toaletele din curte.

"Lucrez de 34 de ani şi anul curent s-au construit blocurile sanitare copii sunt foarte bucuroşi chiar şi profesorii. Iată vine iarna, vin frigurile şi pentru copii clar că este mai comod înăuntru", a spus învățătoarea la Gimnaziul Sămășcani, Tamara Parabina.

"Afară dacă plecăm este frig şi îngheţăm, dar în şcoală este mai bine. Este mai cald şi mai bune condiţii. "

"E foarte bine, este apă, este săpun ca să îţi speli mâinile. Afară e un pic mai murdar."

Din această toamnă, și elevii Liceului "Ștefan cel Mare" din orașul Șoldănești au parte de condiţii sanitare normale.

" Este un beneficiu pentru întreg colectivul nostru cât pentru elevi atât şi pentru profesorii. În primul rând ce ţine de igienă, în al doilea rând chiar de condiţiile mai bune pe timp rece", a spus profesoara de limba rusă în L. T. "Ștefan cel Mare", Lidia Stratila.

"Mai mult incomodităţi erau din nevoia de a pleca afară, copii întârziau la ore. Acesta era un dezavantaj. "

Sistemul de canalizare, care datează de pe timpul Uniunii Sovietice, a fost reconstruit aproape în întregime, iar din acelaşi proiect a fost reamenajat și blocul alimentar.

"Doar datorită Consiliului Raional care a alocat, zic eu o sursă impunătoare, de 940 de mii lei. Proiectul în general a costat un milion şi 16 mii de lei, diferenţa de a fost alocată din bugetul instituţiei", scrie directorul L. T. "Ștefan cel Mare" Șoldănești, Raisa Gonța.

Statisticele arată că, în prezent, doar două la sută din oamenii care locuiesc la sat au în casă grup sanitar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu