Veste bună! FMI a aprobat o finanţare de aproximativ 180 de milioane de dolari pentru Moldova

Embed:

Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat programul de finanţare pentru ţara noastră. Decizia a fost luată ieri, în cadrul Consiliului de Directori al FMI, cu vot unanim. Acordul prevede o finanţare de aproximativ 180 de milioane de dolari, pentru o perioadă de trei ani. 

Fondul Monetar Internațional comunică oficial despre aprobarea Programului Republicii Moldova.

"Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat pe data de 7 noiembrie aranjamentele de trei ani, în cadrul mecanismului de finanțare extinsă (FEP) și mecanismul extins de creditare (ECF) cu Republica Moldova, pentru a sprijini programul de reformă economică și financiară a țării. Accesul cumulativ în cadrul programului este de 129.4 DST, echivalentul a aproximativ 178,7 milioane de dolari sau 75% din cota Republicii Moldova" se menţionează în comunicatul oficia remis de FMI.

Prima tranşă în sumă de aproape 36 de milioane de dolari va fi oferită Moldovei imediat ce acordul va fi semnat. Suma rămasă va fi introdusă progresiv pe durata programului, în cinci tranșe semi-anuale, în urma evaluărilor cu referire la îndeplinirea programului. 

În cadrul comunicatului se mai vorbește despre faptul că Mitsuhiro Furusawa, Directorul General Adjunct și Președintele în exercițiu al Fondului a apreciat progresul înregistrat de Moldova în vederea îmbunătățirii situației din sectorul bancar, inclusiv sporirea rezistenței sectoriale la situații de stres similare celor care au dus la criza din anul 2014.

"Autoritățile moldovene au elaborat un program comprehensiv, care să fie susținut de Fondul Monetar Internațional pe parcursul a trei ani mecanismului de finanțare extinsă (FEP) și extins prin intermediul Facilității de Creditare - pentru a consolida economia și aborda  vulnerabilitățile cheie. Programul are ca scop consolidarea recenta stabilizare economică și avansarea unei agende ample reforme structurale, în special în sectorul financiar. Angajamentul puternic pentru politici solide și o îmbunătățire semnificativă în guvernanța economică va fi crucial pentru sporirea perspectivelor de creștere pe termen lung", a declarat Mitsuhiro Furusawa, se menționează în comunicat.

"În contextul programului susținut de FMI, Moldova va beneficia de asistență financiară și tehnică, în timp ce va implementa reforme profunde în sectorul financiar și le va oferi autorităților spațiul necesar pentru a promova o politică bugetar-fiscală mai echilibrată, precum și va contribui la suplinirea rezervelor internaționale", a mai adăugat Furusawa.

Sumarul programului

Obiectivul principal al programului este de a soluționa, cu mai mult efort la prima etapă, problemele unrgente ce țin de calitatea guvernanței și stabilitatea sectorului bancar. Din acest considerent, Programul se axează pe reabilitarea cu succes a băncilor de importanță sistemică și îmbunătățirea radicală a cadrului de reglementare și supraveghere a băncilor, precum și a cadrului de gestionare de către bănci a situațiilor de criză, inclusiv printr-o schimbare efectivă fundamentală a regimului de implementare și de sancțiuni. De mai mulți ani, sectorul financiar a fost expus stresurilor și o prioritate-cheie a Programului este ieșirea din criză, astfel încât băncile să poată relua în regim normal activitatea de intermediere financiară.

Acțiunile prealabile au consolidat poziția sectorului financiar și au contribuit la reducerea riscurilor bugetar-fiscale, astfel încât programul să se bucure de șanse mai mari de succes. Prin realizarea acțiunilor prealabile, autoritățile și-au propus (i) să demonstreze o schimbare clară în regimul de implementare, (ii) să asigure componența deplină a echipei de conducere și organelor de supraveghere ale BNM, (iii) să demareze procesul de eliminare a structurilor de proprietate opace și a creditării părților afiliate, prin acordarea unor competențe legale mai largi și mai solide autorității de supraveghere; (iv) să îmbunătățească capacitatea de gestionare a crizelor; și (v) să elimine canalele folosite anterior pentru a obține în mod fraudulos drepturi de proprietate asupra acțiunilor instituțiilor bancare. În sectorul energetic, dată fiind acumularea de datorii și arierate, prioritatea principală pe termen scurt a fost restabilirea viabilității financiare a întreprinderilor din sectorul energetic și asigurarea unei transparențe mai mari a hotărârilor agenției de reglementare. În cele din urmă, modul în care au fost convertite garanțiile de stat emise la acordarea creditelor de urgență băncilor insolvente a contribuit la consolidarea adecvată a poziției băncii centrale fără a impune o povară prea grea asupra cheltuielilor bugetare prioritare pe termen scurt și mediu.

Pe fundalul unei devieri a PIB-ului negative și a deficitului mai mic al contului curent comparativ cu obiectivul pe termen lung, programul oferă spațiu executorilor politicii bugetar-fiscale să folosească rezervele disponibile pentru a stimula investițiile publice, pe măsură ce politică monetară va fi relaxată treptat, ținând cont de riscurile din sectorul financiar. În acest context, programul finanțat prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) va proteja sustenabilitatea bugetar-fiscală prin ancorarea bugetelor anuale într-un cadru robust pe termen mediu, cu accent pe mobilizarea veniturilor, prioritizarea cheltuielilor, eliminarea arieratelor sectorului public, reformarea tarifelor la utilitățile publice și monitorizarea mai exigentă a activității întreprinderilor de stat.

În afară de aceasta, se așteaptă ca Programul să catalizeze suport semnificativ din partea donatorilor externi.

Premierul Pavel Filip afirmă că semnarea acordului este un pas foarte important pentru țara noastră.

"Odată cu aprobarea acordului cu Fondul Monetar Internațional, cred eu că este un moment de start al reformelor profunde. Prin acest program de fapt, populația primește o garanție foarte clară din partea guvernării, dar și a partenerilor internaționali, aceea că reformele necesare în țară au și suport financiar, și voință politică. Deci vor avea loc și înseamnă că lucrurile se vor schimba în bine", a precizat Filip.

Prim-ministrul a precizat că aprobarea documentului a fost posibilă după ce Guvernul şi BNM au îndeplinit condiţiile impuse de instituţia financiară.

"Am dovedit că Moldova poate avea o guvernare responsabilă, am dovedit că putem să ne ținem de cuvânt, am dovedit că putem fi eficienți și am dovedit de fapt că putem fi transparenți. Am lucrat în echipă atât Guvernul, cât și Banca Națională a Moldovei și guvernatorul ei, cât și spicherul și membrii Parlamentului, funcționari publici, am lucrat cu seriozitate pentru a putea merge înainte pe calea reformelor și modernizării țării", a spus premierul.

Potrivit lui Pavel Filip, textul programului va fi făcut public în următoarele zile: "Cetățenii vor fi informați cât mai corect despre angajamentele asumate și domeniile prioritare unde vor fi direcționați banii. Noi vom explica pas cu pas ce facem cu acești bani".

Prin intermediul unui comunicat de presă speakerul Andrian Candu afirmă că ţara noastră a ieşit din criză. Oficialul menţionează că ne îndreptăm spre o perioadă de stabilizare economică pentru a dezvolta ţara şi a creşte bunăstarea oamenilor. Preşedintele Parlamentului a mai declarat că autorităţile trebuie să asigure o creştere economică pentru zeci de ani şi să renunţe la practica supraviețuirii de la un an la altul.

Şi Partidul Democrat din Moldova salută aprobarea Programului cu Fondul Monetar Internațional pentru finanțarea reformelor din țara noastră. Prin această decizie, FMI a confirmat eforturile pe care instituțiile responsabile din țară le-au făcut într-un timp record, se spune într-un comunicat de presă al PDM.

Directorul general adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, a declarat că programul are drept scop garantarea stabilității economice a Republicii Moldova, precum şi efectuarea unor reforme noi în special în domeniul financiar. Oficialul a mai adăugat că autorităţile trebuie să implementeze politici solide şi să dispună de un cadrul de guvernanță economică pentru creşterea perspectivelor pe termen lung. El a mai menţionat că din 2014, s-au înregistrat progrese semnificative în sectorul bancar din ţara noastră.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu