VESTE BUNĂ! Ce au arătat probele de laborator privind focarele de pestă porcină, depistate în nordul ţării

Embed:

Starea de carantină impusă în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni a fost ridicată.

Pesta porcină nu mai este un pericol în această regiune. Focarele depistate acum trei luni au dispărut. Acest lucru a fost demonstrat de probele de laborator efectuate de inspectorii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Testele au arătat că porcii aduşi în gospodăriile din raionul Donduşeni, unde a fost depistat virusul, nu s-au îmbolnăvit. Animalele vor fi lăsate să crească în gospodăriile unde au stat și porcii bolnavi.

"Trei zile după ce i-au adus nu au mâncat. Acum ei s-au adaptat și se simt bine. Primăvara o să mai cumpăr câțiva porci mici, noi îi creștem și îi vindem. Acesta este venitul nostru", a spus locuitorul satului Moșana, raionul Donduşeni, Valeriu Pcela.

În aceste condiţii, crescătorii de animale din Moșana și Cernoleuca vor putea deja să vândă carne de porc în piețele din zonă, lucru interzis de Direcția pentru Siguranța Alimentelor din momentul depistării virusului.

Totodată, piețele din aceste două sate își vor relua activitatea. Până acum, oamenii au fost nevoiți să se deplaseze zeci de kilometri pentru a procura carne, legume, fructe sau alte produse.

"Starea de carantină a afectat financiar oamenii din localitate. Eram nevoiți să mergem la Dondușeni sau la Otaci pentru a cumpăra produse".

"Ne bucurăm că totul s-a terminat și sperăm că va fi bine pe viitor".

"Oamenii din sat, care au vrut să se aprovizioneze în ajun de sărbători au rămas dezamăgiţi. Nici să vinzi și nici să cumperi, toți au avut de pierdut în acestă perioadă".

După aproape trei luni de la depistarea focarelor de pestă porcină în nordul ţării autoritățile au anulat starea de carantină, deoarece boala nu s-a răspândit.

"Rezultatele sunt negative, înseamnă că boala a fost stopată la timp. Nu s-a răspândit. Restricțiile au fost ridicate, focarele sunt lichidate", a afirmat șeful Direcției Siguranța Alimentelor Dondușeni, Iurie Vengher.

Pentru a evita apariția unor noi focare de pestă porcină oamenii sunt îndemnați să nu cumpere carne din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu