VESTE BUNĂ! Când vor fi introduse cardurile de sănătate în Moldova

Embed:

Cardurile de sănătate vor fi introduse şi în Republica Moldova. Acestea vor asigura transparenţa procesului de acordare a asistenţei medicale şi de utilizare a surselor financiare.

Declaraţia a fost făcută de către ministrul Sănătăţii, în cadrul unei întruniri cu angajaţii instituţiilor medicale din raionul Străşeni.

Cardurile vor fi implementate în paralel cu un sistem informaţional unic în sănătate, care va permite supravegherea tuturor acţiunilor întreprinse în instituţiile medicale publice. Reforma va permite, la doar doi ani după aplicare, de a economisi 20 la sută din bugetul sistemului de sănătate.

"Autorităţile şi cetăţenii au un document electronic în care se vede clar când omul s-a adresat la medic, ce tratamente i-au fost prescrise, de unde a luat aceste medicamente, pentru că dacă în sistemul informaţional al spitalului medicamentul este, atunci se decontează pentru acest pacient", a spus ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan. 

Problemele financiare ale instituţiilor medicale nu vor fi însă soluţionate atâta timp cât cetăţenii nu vor contribui egal la fondurile de asigurări obligatorii medicale.

"Noi contribuim cu câte nouă la sută din venitul anual. Altcineva cumpără poliţa de asigurare în primele trei luni cu 2000 de lei iar statul pentru asiguraţii săi plăteşte 1326 de lei", a mai spus Ruxanda Glavan.

Unii medici s-au plâns că nu au posibilităţi să-i interneze pe toţi pacienţii care necesită tratamente de recuperare.

"Dacă s-ar permite ca în staţionarul de zi pacientul să-şi facă perfuzii, injecţii, ar fi o ieşire din situaţie", a spus şefa Centrului de Sănătate din Micăuţi, Galina Salcoci.

Iar specialiştii din domeniul sănătăţii publice au solicitat mai multe fonduri pentru profilaxia maladiilor.

"Să luptăm împotriva consumului de tutun, alcool, căci dacă omul va duce un mod de viaţă sănătos nu vor fi necesare atâtea spitale", a spus şeful Centrului de Sănătate Publică Străşeni, Ion Ciochina.

Bugetul fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este de cinci miliarde 838 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu