VESTE BUNĂ! BNM a micşorat rata dobânzii de politică monetară

Rata de bază la politica monetară a fost micșorată astăzi de către Banca Națională a Moldovei cu 2 puncte procentuale, ajungând la 15%, scrie deschide.md.

Comitetul executiv al BNM a decis astăzi să micșoreze și rata dobânzilor la depozitele overnight, ajungând la rata de 12% dar și la creditele overnight, care deja este de 18%

Amintim că doctorul în economiei, Sveatoslav Mihalache a declarat astăzi pentru Deschide.MD că rata politicii monetare pe care o va stabili azi BNM, ar putea ajunge la 15%. Aceeași sursă ne-a mai spus că ciclul de relaxare a politicii monetare va continua și în următoarea perioadă. Mihalache susține că rata ar putea ajunge până la 12 la sută.

De precizat este faptul că Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, a adoptat prin vot unanim în cadrul ședinţei din 31 martie 2016, diminuarea ratei de bază a politicii monetare cu 2 puncte procentuale, ajungând de la 19% la 17%.

Tot pe 31 martie au fost reduse ratele la creditele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 22.0 până la 20.0 la sută anual dar și la depozitele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 16.0 până la 14.0 la sută anual.

În cadrul aceleași ședințe s-a decis menţinerea normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14.0 la sută din baza de calcul dar și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35.0 la sută din baza de calcul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu