VESTE BUNĂ! Agenţii economici care vor angaja persoane social vulnerabile vor putea primi subvenţii

Embed:
Agenţii economici care vor angaja persoane social vulnerabile sau vor crea locuri de muncă pentru acestea pot primi subvenţii. Organizaţia Internaţională a Muncii acordă în acest sens 150 de mii de dolari. Proiectul este implementat de Agenţia Naţională a Ocupării Forţei de Muncă, care va achita lunar companiilor, pentru fiecare angajat, câte 30 la sută din salariul mediu pe economie. Subvențiile vor fi plătite timp de şase luni.

Dar pentru a primi lunar, cei aproximativ două mii de lei, există şi o condiţie: întreprinderile nu trebuie să aibă datorii şi să nu fie în proces de insolvabilitate.

"Va angaja o persoană din această categorie timp de şase luni de zile. Este şi condiţia ca ei să menţină în activitate încă 12 luni de zile ca persoana respectivă să poată să se integreze. Să depună o cerere şi o declaraţie cu privire la întrunirea condiţiilor", a spus Raisa Dogaru director ANOFM. 

"Acesta este un proiect care vine să fie susţinut cu suportul financiar al OIM. Noi trebuie să încurajăm angajatorul ca să purceadă la angajarea tinerilor, angajarea celor cu dizabilităţi, a crea condiţii la locul de muncă", a declarat Ala Nimerenco, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pe lângă suma oferită iniţial, se vor aloca încă 50 de mii de dolari pentru monitorizarea şi evaluarea celor vizaţi în program.

"Se doreşte identificarea şi integrarea persoanelor pe piaţa muncii. Aceste măsuri vin să sensibilizeze mediul de afaceri în a angaja persoanele defavorizate, iar pe de altă parte să sensibilizeze tinerii de a accepta provocarea de a intra pe piaţa forţei de muncă", a menționat Violeta Vrabie coordonatoarea proiectului OIM. 

Igor Bouroş este un tânăr cu dizabilităţi din Capitală, care de mai bine de un an munceşte în calitate de operator la o întreprindere cu capital străin. El spune că procesul de angajare a fost unul dificil.

"Ca să mă angajez în câmpul muncii în general a fost foarte greu. Angajatorii spuneau că tu eşti cu dizabilitate. Şi tu n-ai să poţi corespunde locului de muncă. Angajatorul angajează, dar asta depinde şi de persoane, dacă fac faţă", a zis Igor Bouroş angajat. 

De aceiaşi părere este şi directorul Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Vlad Caminschi.

"Stimularea nu este un factor critic pentru angajator. În momentul în care este posibil acest lucru ţine deja de persoana, de CV-ul ei, de faptul dacă poate lucra în echipă, cât e de abilă să realizeze sarcina de muncă. Aceste măsuri luate împreună, cred că vor avea efect", a menționat Vlad Caminschi director Confederaţia Naţională a Patronatului.

Dacă o companie angajatoare nu îşi onorează responsabilităţile prevăzute în program, aceasta este obligată să restituie banii subvenționați.

Lasă un comentariu