VESTE BUNĂ! 575 de persoane cu probleme locomotorii vor primi în acest an cărucioare cu fotolii

Embed:

Foarte mulţi moldoveni care n-au picioare sau nu-şi pot mişca membrele din diverse motive sunt condamnaţi să stea mai tot timpul în pat.

Motivul poate părea de-a dreptul bizar pentru unii: nu au bani ca să-şi procure un scaun cu rotile. Problema va fi însă rezolvată parţial, datorită unei organizaţii de caritate din Statele Unite, care a donat ţării noastre 575 de cărucioare noi.

Unul dintre oamenii care se va putea, în sfârşit, deplasa este Tudor Nucă. El suferă de diabet zaharat, iar din această cauză i-au fost amputate ambele picioare. De trei ani, practic, nu a mai ieşit afară.

"Sunt fără cărucior, așa că am venit foarte greu. Am nevoie de ajutor numaidecât. Nu ai un picior, este una și, dacă nu-l ai nici pe al doilea, este foarte greu. Este foarte greu, dar, ce să-i faci, asta e viața", a comunicat beneficiarul proiectului, Tudor Nucă.

Petru Andronic, din Șoldănești, a beneficiat de ajutorul fundației americane "LDS Charities.Inc". În 2005, în urma unei tragedii, a rămas fără laba picioarelor.

Datorită unui cărucior cu fotoliu, el poate ieși la o plimbare și mai uită de necazul său.

"Aș vrea să-mi găsesc un post de muncă, dar nu știu unde m-aș putea angaja. Ar fi bine să poți lucra, să ai un salariu cât de mic", a spus beneficiarul proiectului, Petru Andronic.

În cadrul aceluiași proiect, 12 asistenţi medicali au fost instruiți cum să-i ajute pe oamenii cu probleme locomotorii să aleagă un cărucior potrivit.

"Am aflat problemele cu care se confruntă oamenii cu dizabilități din raionul Briceni și urmează să-i ajutăm. Avem nevoie de multe cărucioare, de 30, mai exact", a comunicat felcerul protezist în raionul Briceni, Elizaveta Boboc.

Cheltuielile pentru asamblarea cărucioarelor şi le-a asumat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care a alocat în acest sens 250 de mii de lei.

"Deja de șase ani de zile, din bugetul de stat, se alocă resurse financiare pentru asamblarea cărucioarelor fotolii pentru persoanele cu dizabilități. Investițiile se ridică deja la peste un milion de lei și au fost asamblate cam trei mii de cărucioare", a afirmat viceministrul Muncii, Anastasia Oceretnîi.

În Republica Moldova sunt înregistrate 15 mii de persoane cu deficienţe locomotorii.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu