Verificări şi ridicări de acte la Ministerul Agriculturii. Procurorii caută dovezi de fraudare a subvenţiilor

Embed:

(UPDATE 19:23) "Ei au ridicat procesele verbale ale grupului de lucru pentru elaborarea regulamentului pentru subvenţionare pentru anii respectivi, propunerile înaintate atât de fermieri cât şi din partea Ministerului, precum şi proiectul hotărârii de guvern de aprobare a regulamentului pentru anii menţionaţi", a spus şeful cabinetului ministrului Agriculturii, Alexandru Tonu.

(13:25) Ofiţerii CNA şi procurorii verifică acte, în aceste clipe, la Ministerul Agriculturii după ce au demarat 34 de dosare penale pentru deturnarea banilor destinaţi pentru subvenţionarea agricultorilor.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, la baza reacţionării procuraturii au stat informaţiile din mass-media, comunicatele asociaţiilor cu profil agricol, diverse sesizări şi petiţii privind alocarea ilegală a subvenţiilor pentru stimularea dezvoltării unor domenii în agricultură.

În rezultat, au fost depistate multiple încălcări la acest compartiment, investigaţiile efectuate de procurori fiind soldate cu pornirea urmăririi penale în 34 cauze, pe componenţele de infracţiune prevăzute de articolele 190, 243, 244, 248, 327, 328, 335, 361 Cod penal.

Obiectul acestor cauze penale vizează falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, iar de fapt, aceasta fiind anterior utilizată; prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată; eliberarea de către autorităţi, contrar procedurii, a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei; ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei.

Concomitent, s-au stabilit şi cazuri în care, acționând în interes material şi personal, persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosind situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

În anii 2010 – 2013, au fost favorizaţi la obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau sau vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR, aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică (SRL,,Caravita Co”, SRL,,Agro Bio Managment”, SRL,,Agrement Ecology”, SRL,,ABM Agroindustries”, SRL,,Avva Company”, SRL„ABM Eco Technology”, SRL„ShowBiz Management”, SRL„Eco Green 3R”, SRL„Agrofermoteh”, SRL„Ecoplantera” şi alte întreprinderi), fiind astfel prejudiciat bugetul de stat cu mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

Citeşte şi: Subvenţii pentru agricultură acordate fraudulos. Au fost deschise 34 de dosare penale

La 06.11.2015, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale în temeiul art.327 alin.(2) lit. b) şi lit. c) Cod penal, pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari (urmări grave) intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu