VERIFICĂRI în sudul Moldovei. ANSA a luat măsuri sporite de securitate pentru a preveni PESTA PORCINĂ

Embed:
În sudul ţării au fost luat măsuri sporite de securitate pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană. Şeful Agenţiei Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a mers în inspecţie să vadă cum funcţionează filtrele sanitare.

Primul caz de pestă porcină africană a fost depistat la o stână de oi din Beșghioz, Ceadîr-Lunga. Ulterior, virusul a ajuns la alte trei gospodării din localitate.

"Am discutat cu fiecare proprietar de animale şi i-am oferit un act cu recomandări, pe care l-a semnat. Ei nu au dreptul să scoată animalele din localitate sau să aducă aici alte animale", a spus Maria Clivaşî, reprezentant ANSA, Ceadîr-Lunga.

Gospodarii din Beșghioz cresc pe lângă casele lor 150 de porci, iar primarul localităţii spune că extinderea virusului ar fi o tragedie. La postul simplificat de trecere al frontierei cu Ucraina Cairaclia sunt luate măsuri de securitate. Persoanele care traversează pe acolo nu au dreptul să aducă carne de porc şi alte produse de origine animală.

- Produsele de provenienţă animală sunt interzise. Dumneavoastră nu aveţi acte.
- Mie mi-au spus despre salam, dacă ne-aţi fi spus şi despre peşte nu am fi luat.

Produsele interzise găsite în bagaje sunt nimicite.

"La punctul de trecere al forntierei nu avem veterinar care să poată să confirme calitatea produsului", a spus Constantin Costin, angajat al Poliţiei de Frontieră.

"Mai rămân întrebări de soluţionat, pentru că imediat s-a creat un disconfort pentru populaţie, trebuie să examinăm cum, pe parcursul acestor două luni de carantină, vom direcţiona aceste produse către regiune", a spus Gheorghe Gaberi, directorul ANSA.

În ţară sunt şase focare de pestă porcină. Anterior, premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii virusului. În Moldova activează peste 130 de ferme de porci.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu