Verdictul în cazul lui Anders Breivik ar putea fi dat la 20 iulie sau 24 august

Verdictul în cazul lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor de vara trecută în Norvegia, va fi dat la 20 iulie sau 24 august, a anunţat marţi Tribunalul de la Oslo.

"Nu se ştie încă data la care se va da sentinţa, dar nu ne putem aştepta la acest lucru înainte de 20 iulie. O altă dată posibilă pentru acest verdict este 24 august", potrivit site-ului oficial al tribunalului.

Fără a exclude pe deplin o altă dată, un purtător de cuvânt, Markus Iestra, a precizat că Tribunalul lucrează intens pentru ca verdictul să fie dat fie la 20 iulie fie la 24 august.

Până în prezent, numai data de 20 iulie - cu două zile înainte de implinirea a un an de la atacuri - era vehiculată în mod neoficial în cadrul tribunalului.

O posibilă amânare până la 20 iulie s-ar datora unor probleme de organizare, a explicat Iestra, fără a da detalii asupra acestor probleme logistice.

Procedura, care a început la 16 aprilie, ar putea dura până la 22 iunie.

Judecat pentru acte de terorism, Breivik a ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011, provocând explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului de la Oslo, apoi deschizând focul asupra câtorva sute de tineri laburişti în cadrul unei tabere de vară pe insula Utoeya.

Dacă va fi găsit iresponsabil din punct de vedere penal, Breivik riscă internarea într-un spital de psihiatrie, probabil pe viaţă. Responsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care ar putea fi prelungită câtă vreme va fi considerat periculos

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu