Veniturile bugetare pentru 2018 vor fi mai mari cu peste PATRU MILIARDE DE LEI decât în 2017

Embed:

Veniturile bugetare pentru anul viitor vor fi mai mari cu peste patru miliarde de lei decât în 2017. Aceasta va permite valorizarea indemnizațiilor, a pensiilor, iar unele salarii se vor majora chiar din 1 ianuarie. În şedinţa de Guvern de marţi, Executivul a aprobat Legea bugetului de stat pentru anul 2018, dar şi legile asigurărilor sociale şi a fondurilor de asigurări medicale.

Potrivit Legii bugetului de stat, este preconizată o creștere economică de trei la sută. În 2018, se așteaptă o majorare a exporturilor cu opt procente, iar a importurilor cu șase la sută. În același timp, deficitul bugetului de stat va constitui aproape trei procente.

Premierul Pavel Filip s-a arătat mulţumit de previziuni.

"Cum spunea domnul Armașu, avem o atitudine prudenţială şi eu cred că potenţialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta pentru că realitatea a fost mult mai pozitivă şi optimistă, decât au fost previziunile noastre", a declarat premierul Pavel Filip.

Bugetul prevede şi un capitol de investiţii. 

"Pentru anul viitor noi foarte ambiţios ne-am propus o sumă de investiţii cu finanţare din surse externe de 4,3 mlrd lei, este cu 2,1 mlrd lei mai mult, decât ceea ce am avut în 2017", a declarat Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor.

Pentru reabilitarea drumurilor naţionale vor fi cheltuite aproape 2,5 mlrd. de lei, iar pentru cele locale - 126 de milioane de lei. Pentru proiectul Agricultura competitivă vor fi alocate peste 115 milioane de lei, iar pentru cumpărarea ambulanţelor - peste 270 de milioane de lei.

În proiecte sociale vor fi investite cu aproape 800 de milioane de lei mai mult.

"Direct din bugetul de stat vor fi finanţate aşa programe ca susţinerea persoanelor cu dizabilităţi. Acordarea banilor de buzunar pentru copii plasaţi în servicii sociale. Susținerea persoanelor naşterea copilului, majorăm cuantumul de la 5.300 la 5.645 de lei", a spus Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor.

Şi Educația este una din priorităţile Guvernului. În 2018 vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru alimentaţia elevilor, dar şi pentru majorarea burselor studenţilor. 

Anul viitor va veni și cu creşteri de salarii, indemnizații, dar şi de  pensii. Pentru lefuri, autoritățile vor aloca 1,3 miliarde de lei.

Autorităţile dau asigurări că unele categorii de salariați vor simți majorările chiar de la 1 ianuarie 2018.

În același timp, fondul pentru indexarea pensiilor va fi majorat cu 740 de milioane de lei, iar pentru valorizări vor fi alocate 66 de milioane de lei.

Cele trei documente bugetare urmează să fie supuse dezbaterilor şi adoptate de Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu