Veniturile acumulate la Bugetul de Stat sunt cu 15% mai mici decât cele preconizate

Embed:

Statul se confruntă cu dificultăţi la acumularea banilor, arată date ale Ministerului Finanţelor. În primul trimestru al acestui an, la Bugetul de Stat au fost înregistrate venituri mai mici cu 660 de milioane de lei sau cu aproape 15 la sută mai puţin faţă de limita stabilită în Legea bugetului.

În total, în lunile ianuarie-martie, au fost acumulate venituri în sumă de 3,8 miliarde de lei, faţă de 4,4 miliarde de lei prevăzute. Cele mai mari neîncasări au fost la capitolul granturi externe cu 79 la sută mai puţin, decât suma prevăzută. În ceea ce priveşte veniturile din accize, acestea au fost cu 17 la sută mai mici, decât cele preconizate.

Prin urmare, statul nu a putut acoperi integral cheltuielile planificate pentru această perioadă. Din suma de 5,7 miliarde de lei au fost executate doar 4,4 miliarde de lei, ceea ce este cu 1,3 miliarde de lei mai puţin. Astfel, pentru ocrotirea sănătăţii s-a cheltuit cu aproape 35 la sută mai puţin, iar pentru învăţământ cu 24 la sută.

Bugetul de Stat pentru acest an prevede venituri în mărime de peste 21 de miliarde de lei şi cheltuieli de peste 22 de miliarde de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu