Venituri și cheltuieli mai mici. Parlamentul a votat rectificări la bugetul de stat pentru 2015

Embed:

Parlamentul a votat rectificări la bugetul de stat pentru 2015. Documentul prevede venituri mai mici cu un 1.186.000.000 de  lei, iar cheltuielile au fost reduse cu un 1.590.000.000 de lei.

Rectificările au fost operate din cauza datoriile acumulate în sistemul bugetar.

"Datoriile, într-adevăr, creditoare, cu termen expirat, către tot sistemul bugetar, pe situația pentru 9 luni era de peste 250 de milioane de lei. Începând cu luna iunie, am preîntâmpinat toate autoritățile și întreprinderile din sistemul bugetar de a se restricționa cheltuielile", a spus ministul în exercițiu al Finanțelor, Anatol Arapu.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că, de fapt, datoria reală este cu mult mai mare.

"Ministerul finanțelor jonglează cu cifrele. De fapt, situația este cu mult mai proastă și o recunosc aceasta și în discuții private responsabilii de la Ministerul Finanțelor. Este vorba de peste 3 miliarde 400 de milioane de lei, care la moment sunt facturate în trezorerie și nu sunt achitate".

Dodon a propus şi unele soluţii pentru a acoperi datoriile bugetare.

"Trebuie de făcut ordine pe intern, ce ține de administrarea fiscală, vamală, bugetară. Ne va permite pe termen scurt să găsim resurele financiare pentru a găsi găurile bugetare", a conchis liderul socialiștilor.

La elaborarea proiectului, Ministerul Finanțelor a redus din bugetul pentru sănătate peste 13 milioane de lei. Şeful Legislativului a cerut ca această sumă să fie alocată din alte surse.

"Ministerul Finanțelor și-a revizuit poziția și este de acord ca cele 13 milioane solicitate în amendamentul dnei Domenti să fie diminuat Fondul de Rezervă. Suntem la sfârștiul anului și Fondul de Rezervă nu va fi folosit în continuare", a precizat Andrian Candu.

Parlamentul a decis să taie și din banii acumulați la Fondul Rutier. Asta înseamnă că doar 46 la sută din suma încasată în urma colectării accizelor pentru produsele petroliere, cu excepţia gazului lichefiat, vor ajunge în fondul rutier.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu