VENITURI RECORD în 2017. Cu cât a crescut numărul milionarilor din Moldova

Embed:

În timp ce clasamentele europene plasează Republica Moldova la coada ratingurilor privind calitatea vieţii, în ţară, numărul milionarilor creşte pe an ce trece. O confirmă datele Serviciului fiscal de stat. Pentru anul 2017, cifra persoanelor care au înregistrat venituri de peste un milion de lei este mai mare cu aproape 16% decât cea anunţată pentru anul precedent. Cei mai mulţi milionari locuiesc la Chişinău, iar aproape 80 la sută dintre ei sunt bărbaţi.

În capitală sunt 450 de milionari, în timp ce la Bălţi, 11. Din numărul total doar 24 % sunt femei. Domeniile care aduc asemenea venituri sunt comerţul, industria sau agricultura.

"Persoanele care şi-au declarat veniturile mai mari de un milion de lei sunt 71 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, 125 de persoane între 50 – 60 de ani, 206 persoane între 40 – 50 de ani, 124 de persoane de la 30 la 40 de ani şi 11 persoane până la 30 de ani", a spus Sergiu Pușcuța, director FISC.

Datele Serviciului Fiscal arată că anul trecut în ţara noastră erau peste 1790 de persoane cu venituri care depăşesc un million de lei. Cel mai bogat este un moldovean care a declarant la stat aproape 64 de milioane de lei. Cel mai tânăr milionar are 24 de ani, iar cel mai în vârstă – 80.

Numărul în creştere a milionarilor din ţară i-a bucurat pe unii şi i-a indispus pe alţi.

"Dacă numărul milionarilor creşte, înseamnă că la noi tot se mişcă în direcţia corectă, când vorbim despre business desigur", a spus un cetățean.

" Normal că nu e bine pentru că se face prea mare diferenţa între oamenii săraci şi oamenii prea bogaţi. Nu trebuie să fie decalajul acesta foarte mare", a zis un cetățean.

" Că mai mulţi milionari asta nici nu mă încălzeşte că sunt mai mulţi sau mai puţini, în ţară nu se schimbă nimic", a spus alt cetățean.

Cele mai multe încasări au fost obţinute din venituri salariale. Numărul total de declaraţii depuse de persoane fizice prezentate pentru 2017 este de putin peste 200 de mii, mai mult cu aproape 11 mii decât în 2016. În cazul agenţilor economici, cifra se ridică la peste 96 de mii de exemplare. O popularitate aparte o capătă declaraţie electronică.

"Ponderea declaraţiilor prezentate în formă electronică a crescut la 47 la sută din totalul declaraţiilor prezentate faţă de 40 la sută înregistrat în 2016", a spus Sergiu Pușcuța, director FISC.

Potrivit serviciului fiscal, impozitele au adus în buget o creştere cu 18 la sută.

Pe aceeaşi temă