Venezuela îşi vinde rezervele: 15 tone DE AUR pleacă în Emiratele Arabe Unite

Venezuela vinde 15 tone de aur în Emiratele Arabe Unite, întrucât regimul condus de Nicolas Maduro are nevoie de lichidități.

Aurul va pleca cu un transport aerian zilele următoare. Nu este prima dată când țara din America Latină își vinde rezervele, scopul fiind supraviețuirea monedei naționale în contextul crizei politice.

Informațiile au fost făcute publice de un înalt oficial din Banca Centrală a Venezuelei. Mai întâi a fost exportat în Turcia, anul trecut aur nerafinat valorând 900 de milioane de dolari. 3 tone de aur ar fi fost livrate pe 26 ianuarie. Transportul cu trei tone de aur, care a părăsit aeroportul Maiquetia la 26 ianuarie, a fost efectuat de mica compania aeriană venezueleană Solar Cargo.

Aceeaşi companie va fi utilizată pentru a transporta 15 tone vineri şi 11 tone în februarie, a dezvăluit un oficial venezuelan citat sub acoperirea anonimatului de Reuters. Avioane rusești ajunse la Carcacas, în condițiile în care Venezuela nu mai e de ceva timp o destinație turistică a alimentat zvonurile că aurul era trimis în Rusia, iar guvernul moscovit a dezmințit categoric zvonurile.

În realitate, situația era exact invers. Avioanele ar fi transportat aurul țării, păstrat în Rusia, acesta a fost vândut în Orientul Mijlociu și avioanele s-ar fi întors încărcate cu dolari.

Au zburat cu escale Conform investigaţiei jurnaliştilor ruşi de la Novaia Gazeta, un avion cargo Boeing 757, al unei companii ruse, a efectuat două zboruri în luna ianuarie la Caracas cu rezerve de aur ale Venezuelei la bord, care fuseseră păstrate la Banca Centrală a Rusiei.

Prima cursă a fost efectuată în 18-19 ianuarie, când avionul a făcut o escală în Dubai, unde angajaţi ai Băncii Centrale a Emiratelor Unite au schimbat aurul venezuelean în dolari cash. După aceea, avionul a fost văzut în Maroc şi abia apoi a zburat la Caracas.

Pe o rută similară, Boeingul a plecat din nou la sfârşitul lunii ianuarie, însă de data aceasta, după Maroc, aeronava a aterizat în oraşul Espargos din Capul Verde. Avionul a sosit, de asemenea, în Venezuela, cu dolari în numerar la bord.

După ce avionul care a venit din Rusia a adus o sumă importantă de dolari la Caracas, preşedintele Nicolas Maduro şi-a anunţat decizia de a aloca un miliard de dolari pentru îmbunătăţirea situaţiei în oraşele venezuelene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu