Vei rămâne uimit cât de inteligent poate fi! Acesta este robotul ce dispune de conştiinţă (VIDEO)

Cât de inteligent poate fi... un robot?! Cu siguranţă, nu mult mai priceput şi iscusit decât propriul creator. Chiar şi aşa, tot mai multe maşinării dovedesc abilităţi ieşite din comun. Le-am putea enumera, dar ne-ar lua, probabil, o zi întreagă. Aşa că mai bine vă invităm să cunoaşteţi primul robot, care dispune de... conţiinţă şi îşi poate construi propriul corp.

În mare parte, descoperim efectul negativ al roboţilor şi noilor invenţii... în filme, acolo unde creaturile metalice fac, pe alocuri, adevărate dezastre. În viaţa cotidiană, aceştia nu şi-au demonstrat adevărata putere, deocamdată. Acesta ar putea fi şi motivul pentru care cercetătorii îşi propun să le doteze cu tot mai multe funcţii.

"Abilitatea de a fi conştient reprezintă un fel de Graal pentru robotică. Oamenii de ştiinţă vor să insufle viaţă maşinăriilor, iar pentru asta încearcă să gândească roboţi mai inteligenţi, mai capabili sau autonomi", a afirmat profesorul, Universitatea Columbia, Hod Lipson.

Primii care au reuşit să ducă misiunea la bun sfârşit sunt câţiva ingineri din Statele Unite ale Americii. Ei sunt autorii robotului conştient... de propria persoană. De fapt, este vorba despre un braţ artificial, care arată simplu la prima vedere, dar are o descriere cât se poate de complexă.

"După ce a colectat mai multă informaţie şi a fost antrenat suficient, robotul a putut să creeze o maşinărie identică sie", a spus studentul, Universitatea Columbia, Robert Kwiatkowski.

Prin intermediul unui proces de simulare, robotul se vizualizează, la fel ca un om viu. Doar că el nici măcar nu are nevoie de o oglindă pentru a se... admira.

"Oamenii se văd şi se critică pe ei înşişi mai mereu. Ne gândim la cum arătam în trecut, cum vom arăta în viitor. Am încercat să oferim această abilitate şi roboţilor, ca ei să se poată adapta oricărei situaţii şi, ulterior, să devină conştienţi de ceea ce fac", a menţionat profesorul, Universitatea Columbia, Hod Lipson.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu