Vehiculele ce nu vor deţine certificate de clasificare pe categorii de confort nu vor fi admise pe linie

Din 1 octombrie, microbuzele şi autocarele, care nu vor deţine certificate de clasificare pe categorii de confort, nu vor fi admise pe linie. Anunţul a fost făcut, miercuri, 5 februarie, de către Secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iulian Postică.

Acesta a menţionat că toţi transportatorii de pasageri sunt obligaţi să prezinte orarele privind verificarea unităţilor de transport la corespunderea categoriilor de confort. Aceste orare trebuie prezentate până la sfârşitul săptămânii curente, în caz contrar, vehiculele nu vor fi admise pe linie, a precizat Postică.

În cazul în care, totuşi, transportatorul va ieşi pe linie, acesta riscă amenzi, ridicarea plăcuţilor de înmatriculare şi a certificatelor pe o perioadă de până la 6 luni.

Potrivit lui Postică, termenul de încadrare în categoriile de confort este eşalonat: până la 1 aprilie, până la 1 iunie şi până la 1 octombrie. 

Imediat ce se încadrează în categoria I de confort, proprietarii vehiculelor pot solicita la gară să fie majorat tariful până la 0,7 bani per kilometru, a precizat Iulian Postică.

Categoria I presupune o distanţă mai mare între scaune şi dotarea cu aer condiţionat. 

În prezent, majoritatea unităţilor de transport corespund categorii II de confort, ce presupune o anumită distanţă între scaune, învelişul acestora, autobuzul nu trebuie să aibă rugină. "Mai mult de 10% nu se încadrează în categoria II", a precizat Postică. 

Referindu-se la călătoria pasagerilor în picioare, Iulian Postică a menţionat că, în prezent, Codul transportului rutier permite transportarea în picioare pe o distanţă mai mică de 50 de km. 

"Din păcate, nu este stabilită limita permisă a pasagerilor în picioare. Pentru aceasta urmează a fi modificat Codul transportului rutier", a menţionat secretarul de stat. 

Potrivit Secretarului de stat, până la data de 3 februarie curent, la Agenția Națională Transport Auto (ANTA), au depus grafice eșalonate privind clasificarea pe categorii de confort 232 de operatori de transport rutier, iar 88 de operatori au confirmat că urmează să depună graficele până la sfârșitul săptămânii. Ca urmare, 2232 autobuze și autocare vor fi supuse verificărilor corespunderii categoriilor de confort. 

Conform datelor din Registrul operatorilor de transport rutier, sunt înregistrate 6095 de autobuze, dintre care circa 3200 sunt antrenate la deservirea rutelor incluse în programele de transport rutier în trafic interraional și raional.

În prezent sunt autorizate să efectueze încadrarea pe categorii de confort 24 de stații de inspecție tehnică periodică, amplasate la Chișinău, Bălți, Briceni, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Orhei, Cahul, Călărași, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Soroca.

 

loading...

Lasă un comentariu