VECTORUL EUROPEAN, în Constituţie. CC a dat undă verde iniţiativei lui Vlad Plahotniuc de a include integrarea europeană în Legea Supremă

Embed:

 

Undă verde pentru includerea obiectivului de integrare europeană în Constituţie. Magistrații Înaltei Curţi au dat aviz pozitiv proiectului de lege privind completarea Legii Supreme. Judecătorii s-au condus de o hotărâre din 2014, care prevede că orientarea spre spațiul democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Moldovei.

"Declarația de independență a marcat ruptura cu spațiul valoric totalitar sovietic și a determinat reorientarea noului stat independent spre spațiul valoric democratic european", a declarat Tudor Panţâru, președinte Curtea Constituțională.

Potrivit proiectului, în preambul va fi inclusă o propoziție care va scoate în evidență aspirațiile de aderare ale ţării. Se mai propune inserarea unui articol nou care să menţioneze expres că integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a Moldovei.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a salutat decizia magistraților și a anunțat că proiectul de lege va fi înregistrat săptămâna aceasta în Parlament. Potrivit lui Candu, includerea obiectivului european în Constituție garantează un sistem democratic și cu șanse egale de succes pentru fiecare cetățean.

Şi preşedintele Igor Dodon a comentat avizul Curţii. El a scris pe o reţea de socializare că integrarea europeană a ţării este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Legea Supremă. Mai mul, șeful statului crede că este necesară organizarea unui referendum pe marginea acestui subiect.

Proiectul va putea fi supus votului abia după jumătate de an de la avizare. Documentul a fost elaborat de un grup de lucru care a studiat practica altor țări.

PUBLIKA.MD aminteşte că proiectul a fost semnat de 36 de deputați din fracțiunea PDM și grupul PPEM. Inițiativa de a amenda Constituția a venit din partea liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, încă în luna septembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu