Vechi, uzate şi pun în pericol viaţa oamenilor. Peste 90 la sută din staţiile de epurare din Moldova nu funcţionează în regim normal

Embed:

Peste 90 la sută din staţiile de epurare din ţara noastră nu funcţionează în regim normal. Potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat, 79 din cele 84 de staţii sunt vechi şi uzate, fiind construite încă în anii 90. Această situaţie pune în pericol sănătatea oamenilor, pentru că majoritatea localităţilor de la noi se alimentează cu apă din râurile Nistru, Răut şi Prut. Cea mai gravă situaţie se atestă în prezent în Comrat, Străşeni, Ungheni.

Primarii acestor oraşe au mers pentru un schimb de experienţă la staţia nouă de tratare a apelor reziduale din oraşul Teleneşti.

"Noi suntem pe malul râului Prut. Avem o staţie de epurare la o distanţă de 15 km, care e într-o stare avansată de deteriorare. Dacă nu luăm măsuri de urgenţă ne putem trezi că un oraş cu 40 mii de locuitori poate să se trezească că nu poate evacua apele uzate. Am elaborat studiul de fezabilitate. Costul unei staţii de epurare la capacitatea de circa 7 mii metri cubi pe zi este de 10-12 mln de euro", a menţionat Alexandru Ambros primarul oraşului Ungheni.

Acolo, edilii s-au întâlnit cu ambasadorul SUA în ţara noastră şi un reprezentant USAID. Aceştia au discutat despre disponibilitatea de a acorda asistenţă financiară pentru a renova staţiile de epurare.

"Este un proiect important în care s-au făcut investiţii mari, care ajută nu doar comunitatea, dar atrage şi investitori. Vom vedea cum va fi implementat aici un proiect care va deveni un exemplu pentru toţi primarii din localităţile vecine, dar şi din ţară", a declarat Brock Bierman  asistentul USAID pentru Europa.

"Cu siguranţă, există posibilitate. Ne propunem să concentrăm toate forţele aici, să conlucrăm cu mai mulţi primari, pentru că aici chiar avem mulţi. Avem o colaborare bună cu APL, mai ales că mergem prin toată ţara şi descoperim noi oportunităţi", a subliniat  Derek J. Hogan ambasadorul SUA în Moldova.

Primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic spune că lucrurile s-au schimbat considerabil în localitate după construcţia acestei staţii.

"Avem posibilitate să ne extindem şi în satele din vecinătate. Înapoi în râu se întoarce apă curată. Da, apă curată. Dacă nu ar fi fost această staţie, vă daţi seama care sunt problemele", a subliniat Vadim Lelic, primarul oraşului Teleneşti

Staţia din Teleneşti are o capacitate de epurare de aproximativ 700 metri cubi pe zi şi asigură cu apă peste 11 mii de cetăţeni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu