Veaceslav Platon și Victor Țopa, campanie de milioane de denigrare a Moldovei în presa internațională

Embed:

Întregul mecanism de denigrare a imaginii Moldovei pe plan extern, dar și atacurile în presă la adresa liderului partidului de guvernare Vlad Plahotniuc au fost puse la cale de condamnatul penal Veaceslav Platon, dar şi de fugarul Victor Ţopa.

În acest scop, raiderul nr 1 în CSI a cheltuit, în 2016, peste jumătate de milion de dolari. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei investigaţii ample efectuate de jurnaliştii portalului Zeppelin. Scopul lui Platon era să iasă basma curată din frauda bancară pe care a pus-o la cale în ţara noastră.

Potrivit investigaţiei, Veaceslav Platon a fost ajutat de lobbystul Dmitri "David" Zaikin, cunoscut ca fiind în relaţii strânse cu grupuri de influență, inclusiv serviciile speciale ruseşti.

Planul celor doi consta într-o strategie ce prevedea publicarea unor articole denigratoare în mass-media internațională.

Ulterior, acestea erau preluate şi tirajate de o bună parte din presa de la Chișinău, plătită tot din banii spălați ai raiderului numărul 1 în CSI.

Platon nu doar a finanțat, dar și a coordonat personal fiecare apariție în presă şi a aprobat conținutul materialelor scrise sau video.

În 17 iulie 2016, potrivit jurnaliștilor Zeppelin, Zaikin îi raportează lui Platon că, în conformitate cu planul de acțiuni aprobat de cei doi, „a pregătit un interviu pe care Maia Sandu urma să-l acorde revistei Forbes.

Liderul PAS nu a avut însă nicio contribuţie în cadrul acelui material de presă, ea şi-a dat doar acordul pentru a-i fi folosit numele. Conţinutul materialului a fost nu doar comandat, ci și redactat de Zaikin și coordonat cu Platon.

Tot cei doi sunt autorii scrisorii adresate Fondului Monetar Internaţional prin care Maia Sandu a solicitat blocarea asistenţei financiare pentru ţara noastră.

Printre persoanele de încredere ale lui Veaceslav Platon se numără şi oligarhul Victor Țopa, care se ascunde la Frankfurt de justiția din Moldova şi care este naşul de cununie al liderului PPDA, Andrei Năstase.

Țopa, care controlează Jurnal Trust Media, avea misiunea de a mediatiza făcăturile lui Platon în spațiul public din Moldova.

În context, în SUA a fost organizată o conferință al cărei scop era de a lovi cât mai mult în liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, pentru a-l desculpa pe Platon de furtul din sistemul bancar de la noi. Evenimentul a fost sponsorizat în totalitate de Platon, fiind evaluat de Zaikin la 70 de mii de dolari, scriu jurnaliştii de la Zeppelin.

Printre posturile de televiziune care preluau materialele comandate de Platon se numără şi TV7, actualul TV8, dar şi Pro TV.

Printre protagoniştii investigaţiei este şi realizatoarea Natalia Morari de la TV 8. În 14 iulie 2016, Zaikin îi sugerează lui Platon că trebuie organizată o emisiune a lui Morari cu Ariel Cohen, analist politic american, plătit din banii lui Platon ca să lovească în Plahotniuc.

Lui Platon îi place ideea și aranjează emisiunea prin intermediul lui Chiril Lucinschi, pe care îl califică drept “stăpânul jurnalistei”, la acel moment patron al TV8, implicat și el în frauda bancară. Până la urmă, emisiunea cu Ariel Cohen nu a mai avut loc. Iar la scurt timp, Platon a fost reţinut la Kiev.

Prin urmare, rolul lui riderului Nr.1 a fost preluat de președintele Fundației "Open Dialog", Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru legături cu erviciile speciale rusești. Aceasta l-a prezentat pe Platon drept victimă a persecutărilor politice, ca să devieze de la acuzațiile de furt din sistemul bancar de la noii.

Zeppelin dezvăluie şi câţi bani a plătit Platon pentru serviciile lui David Zaikin pentru a denigra imaginea ţării noastre pe plan extern, dar și pentru atacurile în presă la imaginea liderului partidului de guvernare Vlad Plahotniuc.

Este vorba despre aproape jumătate de milion de dolari. Anterior, şi fostul ofiţer CNA, Mihail Gofman, a prezentat, într-un interviu pentru Zeppelin, un document în care era indicată aceeaşi sumă - de 490 de mii de dolari pentru acţiuni de denigrare. Condamnatul penal Veaceslav Platon a plătit bani grei şi ]n scop de a face lobby pentru

un proiect de rezoluție anti-Moldova în Congresul SUA. Prezentarea documentului a avut loc exact în perioada în care la Washington se afla o delegație oficială de la Chișinău, din care făcea parte și preşedintele partidului de guvernare, Vlad Plahotniuc.

Unul dintre reprezentanţii Zeppelin, Veaceslav Balacci, a anunţat, aseară, în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV că urmează să apară detalii la acest subiect într-o nouă investigaţie, care este în proces de realizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu