Veaceslav Platon, implicat în furtul de la BEM şi arestat în Ucraina, a fost extrădat în Moldova

Embed:

Raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, a fost extrădat ieri autorităţilor din Moldova. Informaţia a fost confirmată de Procuratura Generală, printr-un comunicat de presă. Astăzi, judecătoria Buiucani urmează să se expună asupra demersului procurorilor privind prelungirea arestului preventiv pe numele lui Platon cu 30 de zile. Cotroversatul om de afaceri a fost arestat în țara vecină, după ce autoritățile moldovenești l-au dat în căutare internațională. 

Amintim că acum o lună Procurorii anticoruptie și ofițerii CNA au efectuat percheziții și ridicat mai multe documente la mai multe bănci, oficii și domicilii, în dosarul fraudei de la BEM. Potrivit şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, un grup de persoane fizice au obţinut credite. Ulterior creditele au fost extinse prin BEM. Supectul principal fiind Veaceslav Platon căruia i-a fost înaintată vinovăţia şi arest pentru 30 de zile.

Banii au fost scoşi din ţară de Platon peste hotare prin intermediul tranzacţiilor internaţionale prin Letonia şi Marea Britanie. Totodată, atunci şeful Procuraturii Anticorupţie a relatat că au fost reţinute două persoane care activau la Moldinconbank. Este vorba despre persoane cu funcţii de răspundere din departamentul de contabilitate şi de la conducere.

Citeşte şi: MANDAT DE ARESTARE INTERNAȚIONAL pe numele lui Veaceslav Platon

Procuratura Generală de la Kiev a emis ieri ordinul de extrădare a raiderului numărului 1 în spaţiul CSI. Operaţiunea de extrădare a controversatului om de afaceri a fost comună. În acest proces au fost implicate autorităţile moldoveneşti şi cele de la Kiev. Analiştii economici susţin că acţiunile insţitutiilor de drept de a-l extrăda pe Platon contribuie la stabilizarea sistemului bancar din ţara noastră.

 Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproape un miliard de lei. Potrivit anchetei, cinci companii controlate Platon au primit credite de sute de milioane de dolari. 

În prima schemă pusă la cale de Platon, cinci agenţi economici controlați de persoane interpuse de raiderul numărul 1 în CSI, au contractat, în perioada anilor 2011 şi 2012, credite în valoare de 40 de milioane de dolari şi peste 123 de milioane de lei de la "Victoriabank". Suma a ajuns, la fel, în contul unei firme dintr-un paradis fiscal. De aici, împrumuturile contractate de cei cinci agenţi economici au fost restituite către „Victoriabank”.

Citeşte şi: "Filat i-a facut lui Platon pașaport diplomatic, iar lui Renato legitimație de consilier guvernamental"

Citeşte şi: Primele imagini din momentul reţinerii lui Veaceslav Platon

De asemenea, presa a scris că Platon este implicat în spălarea a 20 de miliarde de dolari prin intermediul unei bănci din Republica Moldova. În ultimii ani, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost implicat în diverse scandaluri. A apărut în atenţia presei după ce a fost acuzat de atac raider asupra unor bănci din ţară. Aproximativ 78 la sută din acțiunile Universalbank și 28 de procente din acțiunile Moldova Agroindbank ar fi fost înstrăinate ilegal.

Numele lui Veaceslav Platon a fost vizat şi în cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est, în care au fost implicate peste 90 de companii înregistrate în Federația Rusă. Presa a mai scris despre implicarea controversatului om de afaceri în falimentarea centralei nucleare Energoatom din Ucraina. Potrivit unui portal de ştiri ucrainean, Platon, care era capul unei grupări internaţionale de escroci, a mituit mai mulţi angajaţi ai acestei companii de stat, care i-au vândut secrete comerciale.

Veaceslav Platon a intrat în atenția anchetatorilor din ţara vecină pentru mai multe încercări de preluare ostilă a unor bănci ucrainene. În 2009 urma să fie reţinut pentru tentativă de însușire în proporţii deosebit de mari a bunurilor. Procurorii au fost împiedicați însă de faptul că Platon era candidat pentru funcţia de deputat. În anul 2012, Platon a declarat că și-a cumpărat locul în lista candidaţilor Alianței "Moldova Noastră" pentru a ajunge deputat și, astfel, să profite de imunitate parlamentară.

Citeşte şi: NOI DETALII despre reţinerea lui Veaceslav Platon. Cum a fost prins la Kiev

Veaceslav Platon este acuzat de implicare în schema frauduloasă de la "Energoatom" 

Relaţia dintre Veaceslav Platon şi Mihail Gofman iese la iveală. DETALII

CARNEȚELUL LUI PLATON. Politicieni, funcționari, jurnaliști și ce instituții media AU PRIMIT BANI 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu