Veaceslav Platon, figura de bază într-o schemă prin care Moscova şi-a dorit să falimenteze Moldova înainte de alegerile din 2014

Jurnalistul publicaţiei "Novaya Gazeta", Roman Anin, cel care a descoperit Laundromatul rusesc, confirma investigaţia "Zeppelin" despre Miliardomatul moldovenesc. Jurnalistul a declarat într-un interviu pentru portalul Newsmaker că miliardul furat din Moldova a fost spălat prin aceleaşi bănci care au fost implicate şi în "spălătoria rusească". Investigaţia, care a durat un an de zile, a demonstrat că Moldova a fost un punct-cheie de tranzit în procesul de spălare a banilor din Rusia, în schemă fiind implicate câteva companii locale, deservite în Banca de Economii.  

Veaceslav Platon este figura de bază a unei scheme prin care Moscova şi-a dorit să pună pe brânci sistemul bancar moldovenesc şi să falimenteze Moldova înainte de alegerile parlamentare din 2014.

Asta scoate la iveală o investigație recentă a jurnaliștilor de la zeppelin.md. Principala ţintă a atacului a fost Banca de Economii.

Jurnaliștii au demonstrat că "Laundromatul Rusesc" şi "Furtul Miliardului", numit "Miliardomat", sunt două operaţiuni ale serviciilor speciale de la Moscova.

Prima lovitură a fost dată în 2010 - 2011, când Platon a scos din Moldova, prin "Victoriabank", primele 40 de milioane de dolari și i-a pus pe conturile băncii Trasta Komercbanka din Letonia, aceleaşi prin care au fost spălate și miliardele de la Moscova în Laundromatul Rusesc.

Astfel, Platon a implementat prima parte a schemei din "Miliardomat", a scris zeppelin.md. Implicat în schemă ar fi și Ilan Șor, care urma să-l ajute pe Platon. Copiile documentelor de fidejusiune publicate de jurnaliștii de la Zeppelin, în care este numele și semnătura lui Platon, probează legătura directă a acestuia cu mai multe companii, implicate atât în Laundromat, cât și în Miliardomat. Printre firmele gestionate de Platon, prin contracte de fidejusiune semnate de el, figurează "Infoart International" SRL, "Neghina-Com" SRL și "Cristal-Impex" SRL. Potrivit jurnaliştilor, punctul culminant al "Miliardomatului" s-a produs în 2014, atunci când au fost aprobate garanții de stat pentru cele trei bănci cu probleme – BEM, Unibank și Banca Socială.

Ziariştii mai scriu că fostul premier Vlad Filat a căzut în capcana propriei lăcomii, fără să-și dea seama că devine complice involuntar al planurilor serviciilor speciale rusești. În septembrie 2014, Şor l-a invitat la reședința sa și a discutat cu Platon la telefon, iar după asta, Filat a aprobat a doua fază din furtul banilor din sistemul bancar de la noi, asumându-și să o acopere la nivel politic, se mai arată în investigaţie.

Filat a cerut în schimb doar partea lui din afacere - 180 de milioane de dolari. La acea întâlnire Filat ar fi ştiut deja că ministrul Finanțelor va susţine aprobarea la Guvern a unei garanții de stat pentru un împrumut din rezerva BNM către băncile lui Ilan Șor, pentru a garanta toate creditele neperformante. Împrumutul BNM, acordat celor trei bănci, a acoperit de fapt, jaful de 14,1 miliarde de lei. Astfel, Filat şi-a respectat promisiunea făcută lui Shor și Platon şi a acoperit politic frauda, mai scrie Zeppelin.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile aduse clientului său. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu