Veaceslav Platon a spălat 20 DE MILIARDE DE DOLARI prin Moldinconbank. Doi angajaţi ai băncii, REŢINUŢI

Embed:

Veaceslav Platon a spălat 20 de miliarde de dolari prin Moldindconbank. Dezvăluirile făcute de rise.md și anchetele procuraturii au dus la reținerea a doi angajaţi ai filialei Centru a Moldindconbank. Cei doi sunt suspectaţi de spălare de bani în legătură cu operațiunile controversatului om de afaceri. Moldindconbank aparţine lui Veaceslav Platon, care în prezent este reţinut de autorităţile de la Kiev.

Citeşte şi: Sturza: Platon, interfața unei grupări criminale care a folosit Moldova pentru a spăla bani din Rusia

Potrivit şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, este vorba despre două persoane cu funcţii-cheie în cadrul filialei Centru a Moldindconbank. Morari a precizat că aceştia sunt suspectaţi de spălare de bani, dar a refuzat să ofere deocamdată mai multe detalii.

La începutul săptămânii trecute, alţi doi angajaţi ai Moldindconbank au fost reţinuţi, după ce procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii la mai multe bănci, oficii și la domiciliile angajaţilor. În aceeaşi zi, autorităţile moldoveneşti l-au dat în căutare internaţională pe Veaceslav Platon, care este învinuit că ar fi prejudiciat Banca de Economii cu un miliard de lei. Platon a fost reţinut la Kiev, iar magistraţii din Ucraina au emis pe numele său mandat de arestare pentru 40 de zile. Între timp, procurorii moldoveni au cerut extrădarea lui Platon.

Potrivit unei investigaţii efectuate de rise.md, în perioada 2010 - 2014, Veaceslav Platon a spălat 20 de miliarde de dolari, prin intermediul conturilor Moldinconbank, dar şi a zeci de companii offshore. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia. Ulterior, transferurile erau efectuate către mai multe firme off-shore.

Presa de la Chişinău a mai scris despre implicarea lui Platon în falimentarea centralei nucleare Energoatom, din Ucraina. De asemenea, el a intrat în atenția anchetatorilor din ţara vecină pentru mai multe încercări de preluare abuzivă a unor bănci ucrainene. În 2009 controversatul om de afaceri urma să fie reţinut sub învinuirea de tentativă de însuşire în proporţii deosebit de mari a bunurilor.

Faptul că Veaceslav Platon era candidat pentru funcţia de deputat, din partea Alianţei Moldova Noastră, a fost un impediment pentru procurori. Numele acestuia figura într-un dosar penal. Trei ani mai târziu, în anul 2012, Platon a declarat că și-a cumpărat locul în lista electorală a AMN pentru a ajunge deputat și, astfel, să profite de imunitate parlamentară.

Citeşte şi: Analist: Veaceslav Platon a încercat să majoreze speculativ preţul acţiunilor Moldova Agroindbank

Citeşte şi: 

Citeşte şi: CARNEȚELUL LUI PLATON. Politicieni, funcționari, jurnaliști și ce instituții media AU PRIMIT BANI 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu