Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost reținut aseară de serviciile speciale ucrainene, informația fiind confirmată de Procuratura de la Kiev, într-un comunicat publicat aproape de miezul nopții.

Şeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a confirmat că este vorba despre Platon. Acesta urmează să compară, astăzi, în faţa magistraţilor, care vor decide dacă omul de afaceri va fi arestat.

Ulterior, Procuratura de la Chişinău va iniţia procedura de extrădare.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost informată, recent, prin intermediul canalelor INTERPOL, despre faptul reţinerii, pe 25 iulie curent, în oraşul Kiev, a cetăţeanului Veaceslav Platon, anunţat în căutare internaţională de autorităţile noastre.

Potrivit procurorilor ucraineni, interlopul a fost reținut pentru a fi arestat și extrădat autorităților de la Chișinău. „De asemenea, persoana menționată este verificată de către autoritățile din Ucraina referitor la posibila implicare în comiterea de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei".

Veaceslav Platon a fost dat ieri în căutare internațională, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Asta după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.

La rândul său, Platon declara ieri pentru Unimedia că tot ce i se întâmplă face parte dintr-un dosar politic pus la punct încă acum 2 ani. „Cei care au furat miliardul încearcă să schimbe accentele de la adevăratul beneficar al furtului, care este Vlad Plahotniuc. Am dovezi în acest sens, dar, din păcate, fără voia mea am fost prins în această afacere", a declarat el.

Ținem să reamintim despre faptul că în presă au apărut numeroase articole despre schema spălării banilor din Federația Rusă, în care au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe din Moldova. Aceștia au avut menirea de a legaliza banii, prin pronunțarea ordonanțelor privind încasarea unor datorii inexistente, în sumă totală de circa 20 de miliarde de dolari, la cererea mai multor companii offshore.

Într-o investigație efectuată de „Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCR), sunt demonstrate legăturile mai multor magistrați cu Veaceslav Platon, un om de afaceri implicat în diverse operațiuni și scheme financiare dubioase, tatăl căruia este directorul filialei „Moldindcombank" din Căușeni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu