"Veaceslav Platon a contribuit încă din anii '90 la destabilizarea situației din Republica Moldova"

Embed:

Cazul raiderului numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon, este unul de rezonanță internaţională, iar în cei 25 de ani de independență în țara noastră nu au mai fost astfel de situații. De această părere sunt invitaţii de aseară ai emisiunii Fabrika. Potrivit lor, instituțiile de stat trebuie să "sape adânc", excluzând orice eroare, pentru a evita o nouă lovitură. 

Analiștii politici au declarat că Veaceslav Platon, cunoscut drept raiderul numărul unu din CSI, a contribuit încă din anii 90 la destabilizarea situației din Republica Moldova.

"Anumea această persoană a stat la baza distrugerii sistemului energetic al Republicii Moldova, sistemului bancar. Coruperea multor angajați din organele de drept, chiar și demnitarilor de stat și politicienilor. Mai mult ca atât a discreditat toată clasa politică", a declarat fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan. 

Invitaţii emisiunii au afirmat că pentru a salva țara, trebuie să fie trase la răspundere toate persoanele implicate în schemele lui Platon.

"În primul rând din 2010, când s-a format Comitetul de Stat pentru Stabilitate financiară, toată componența. În frunte cu Filat și toți care sunt în listă, Ioneț, Gherman, Drăguțan. Da, Comitetul de Stat pentru Stabilitate financiară, ne-au stabilizat. Al doilea element conducerea Băncii Naționale, conducerea Ministerului Finanțelor, fosta care a cedat pachetul, iar gestionară de bază era Ministerul Finanțelor, și așa pe rând", a declarat analistul politic, Victor Gurău. 

"Lista trebuie să fie una foarte lungă. Aștept și eu să văd actele, înscrisurile care au fost ridicate de la Platon de SBU în momentul reținerii, că am văzut informații interesante. Trebuie să fie vorba de demnitari de rang înalt și foarte înalt din stat. Și foști, și actuali. Iar instituțiile de drept, speranța noastră , pe care nu trebuie să o dezamăgească, este că trebuie să sape foarte adânc, pentru că aici nu este loc de jumătăți de măsură", a declarat bloggerul Veaceslav Balacci. 

De asemenea, ei au afirmat că instituţiile de drept trebuie să dea dovadă de înalt profesionalism și să facă lumină pentru a scoate adevărul la iveală.

"Această situație care astăzi și-a găsit dezvoltare merită să fie cercetată sub toate aspectele, deoarece doar o mică eroare pe care eventual ar putea să o comită organele noastre de drept eventual în perspectivă poate fi exploatată enorm de către juriștii de forță care stau în spatele acestei scheme, acestei grupări și putem primi o lovitură de răspuns cu mult mai dureroasă decât a fost până acum", a spus colonel în rezervă al SIS al Republicii Moldova, Alexandru Popescu. 

De-a lungul timpului, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost vizat în diverse scandaluri. Acesta ar fi fost implicat în atacul raider asupra unor bănci din ţară, ar fi făcut parte din scheme de spălare de bani la nivel internaţional şi este unul dintre cei care ar fi falimentat centrala nucleară Energoatom din Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu