Veaceslav Ioniță despre iniţiativa Guvernului de a majora valoarea tichetelor de masă: Este o povară pentru agenţii economici

Embed:

Majorarea valorii tichetului de masă de la 45 la 55 de lei, în condiţiile în care se menţine impozitarea acestora, nu este nimic altceva decât o măsură de a împovăra şi mai mult agenţii economici şi de a obţine mai multe venituri la bugetul de stat. Este părerea expertului economic Veaceslav Ioniţă, care menţionează că legislaţia actuală nu încurajează agenţii economici să folosească acest instrument de stimulare a angajaţilor.

"Nu este facilitate, din cauză că, dacă era facilitate fiscală, noi acum era să discutăm că Guvernul a făcut mare lucru. În cazul în care aceasta nu este facilitate fiscală, nu s-a făcut mare lucru, decât faptul că agentului economic i se dă voie să cheltuiască banii lui, pe care el şi aşa poate să îi cheltuiască şi statul spune că dă tichete de masă la oameni şi plăteşte impozite, eu o să mă bucur mult că o să obţin impozite în volum de circa 21 de lei, dacă va da tichete de masă de 55 de lei", a declarat Veaceslav Ioniță, expert economic.

Premierul Ion Chicu nu a avut încă o reacţie la acest subiect. Decizia de majorare a valorii tichetelor de masă cu zece lei a fost luată recent de Guvern. Asta după ce Executivul condus de Maia Sandu a anulat facilităţile fiscale, o condiţie a Fondului Monetar Internaţional, în schimbul acordării unui împrumut de 46 de milioane de dolari.

Astfel, de la 1 ianuarie, angajatorul achită un impozit de 18 la sută din valoarea tichetelor de masă, iar angajatul - 6 procente. Legea privind tichetele de masă a intrat în vigoare la iniţiativa democratului Andrian Candu.

Acestea sunt oferite ca supliment la salariu și pot fi folosite în localuri, cantine sau rețele de magazine.

Până în prezent, peste 55 000 de angajaţi au primit, lunar, tichete de masă. Valoarea acestora este estimată la 126 de milioane de lei.

loading...

Lasă un comentariu