Vasilii Şova s-a întâlnit cu Serghei Gubarev. Cei doi oficiali au discutat despre statutul juridic special pentru regiunea transnistreană

Embed:

Guvernarea de la Chişinău discută cu ruşii despre un statut juridic special pentru regiunea transnistreană. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasili Șova, a vorbit despre asta cu reprezentantul Moscovei în procesul de reglementare a conflictului, Serghei Gubarev. Cei doi s-au întâlnit luni, la Chişinău, iar Şova a menţionat că modelul va fi pus în discuţie în formatul de negocieri „5+2”.

Şova, care este un apropiat al preşedintelui Igor Dodon, a menţionat că acest statut va trebui să se bazeze pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Recent, în cadrul unui interviu pentru un portal de ştiri din Germania, prorusul Igor Dodon a vorbit despre faptul că regiunea din stânga Nistrului ar putea obţine o autonomie "foarte puternică". Documentul nu a ajuns deocamdată nici la Guvern, nici la Parlament. Asta deşi, şeful statului spunea că îşi va prezenta conceptul şi în faţa colegilor de coaliţie.

Acum, Dodon recunoaşte că partenerii săi de alianţă nu sunt gata să discute despre acest subiect şi l-a amânat pentru anul viitor, fără să precizeze ce prevede mai exact documentul. În context, premierul Maia Sandu a menţionat că nu este momentul potrivit pentru asemenea discuţii.

Comentatorii politici, dar şi juriştii, consideră că atribuirea unei autonomii lărgite pentru regiunea transnistreană, despre care vorbeşte Igor Dodon, este nimic altceva decât o intenţie camuflată de a pune în aplicare planul Kozak de federalizare sau fărâmiţare a ţării. Luna aceasta, şeful statului va merge la Adunarea Generală a ONU, unde va susţine un discurs, în care ar putea aborda această soluţie politică. Igor Dodon i-a spus şi preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu ce mesaj va merge la ONU.

El a recunoscut pe pagina sa de Facebook că i-a dat raportul omologului său rus privind politica externă a ţării noastre, în cadrul recentei vizite pe care a avut-o la Moscova, la care a participat şi vicepremierul rus Dmitri Kozak. Între timp, editorialistul Nicolae Negru crede că Igor Dodon ar putea cere că trupele ruse să rămână pe teritoriul ţării noastre până la găsirea unei soluții politice privind conflictul transnistrean. Altfel spus, va anula rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată în 2018.

Lasă un comentariu