Vasile Bolea: Proiectul asumat de Guvern este o FUMIGENĂ

Embed:

Socialistul Vasile Bolea a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că PSRM nu va susţine proiectul asumat de Guvern, deoarece acesta este neconstituţional.

"Fracţiunea a decis că asemenea scenariu nu poate avea loc, din diferite motive. În primul rând, acest proiect este neconstituţional şi asta o spun toţi specialiştii jurişti, atât din ţară, cât şi sunt unele repere al unor organizaţii internaţionale precum este ODIHR.

În al doilea rând, daca colegii noştri erau să fie sinceri, pentru asemenea abordare trebuia de urgenţă să se convoace Guvernul ţării şi să se decidă asupra retragerii acestui proiect, dând dovadă că sunt sinceri şi într-adevăr vor să iasă din această criză pe care tot ei au generat-oi

Sandu trebuia să facă primul pas, dând dovadă că este sinceră şi crede într-un asemenea scenariu. După aia trebuia să fie înregistrat un proiect de lege care îl considera ei, să intre în procedura legislativă.  Să fie examinat în comisii. Comisia juridică, preşedinţia căreia o Dl Litvinenco de la PAS.

Toate aceste lucruri nu s-au produs. Asta a fost doar o fumigenă pentru noi şi noi am catalogat-o ca pe o fumigenă", a declarat Bolea.

La rândul său, consilierul preşedintelui Parlamentului pe probleme juridice Fadei Nagacevschi a declarat că se pare că Guvernul nu a înţeles că problema nu este este în modul în care a fost promovat acest proiect de lege, ci în constituţionalitate.

"Acest proiect de lege se referă la Legea cu privire la procuratură, care a fost adoptată cu sportul partenerilor noştri europeni, şi anume Consiliul Europei.  PSRM a acceptat o data să se modifice Legea la procuratura fără a consulta partenerii noştri europeni şi anume Consiliul Europei.

S-a petrecut acel concurs blestemat de la Ministerul Justitiei. Acesta a demonstrat că practica concursurilor politice este sortită eşecului şi este un precedent periculos pentru Republica Moldova.

Dar s-a mers mai departe şi s-a încertcat să se torpileze o nouă modificare a legii cu privire la procuratură. Cu toate că Guvernul cunoaşte foarte bine că prima modificare este actualmente în procedură de examinare la Comisia de la Venetia şi în plus mai este şi o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la constituţionalitatea acelei legi.

În condiţiile date, noi deja suspectam ca guvernul Maiei Sandu se comporta cu rea inţenţie, încercând să promoveze nişte lucruri, care dacă inţial le credeam că se fac cu bună credinţă în vederea în vederea identificării unui procuror general independent, păi astăzi deja presupunem că scopul real este nu de a identifica un procuror general independent, dar un procuror general care să fie la cheremul unui partid politic”.

Potrivit lui Nagacevschi, în aceste condiţii cu siguranţă va fi înaintată o moţiune de cenzură, iar Maia Sandu mai are trei zile ca să-şi retragă proiectul şi va respecta legea.

 

 

 

Lasă un comentariu