Varza, una dintre cele mai populare legume din lume. Cum poate fi consumată fără a-și pierde calitățile nutritive

Varza este o legumă care este populară în toată lumea. Pe timpuri lumea la ţară o punea în butoaie de lemn ca să sepăstreze un timp mai îndelungat, iar moarea era o adevărată licoare pentru tratarea bolilor de stomac. Există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare, varză verde, albă, roşie şi mov. 

Ea poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile sale nutritive. 

Varza se cultivă din cele mai vechi timpuri și este una dintre cele mai populare legume din lume. În fiecare an, în China se crește aproximativ 31 de milioane de tone.

Soţii Paraschiv, din raionul Ialoveni, cultivă varză de ani buni, în aceasta afacere de familie sunt implicaţi toţi membri familiei.

Cel mai solicitat soi este de Buzău, căpăţâna ajunge până la șase kilograme, forma sa este sferic - turtită, frunzele interioare sunt de culoare albă şi foarte fine. 

Următoarea în listă după popularitate este Gloria, aceasta provine din Olanda și are până la patru kilograme. Este de culoare verde - albăstrui şi rezistentă la transportare, scrie prime.md.

Varza chinezească este folosită doar la prepararea salatelor. Aceasta conține multe vitamine și minerale, precum fier, fosfor, calciu, magneziu, și vitamina K.

Varza ornamentală poate fi cultivată la balcon, terase sau în grădină. Este apreciată pentru frunzele sale multicolore, care seamănă cu trandafirii.

Conopida se foloseşte la prepararea salatelor şi a supelor. Are o concentraţie mare de nutrienţi. De asemenea, este bogată în antioxidanţi şi vitamina C. 

Broccoli este de culoare verde, galbenă sau chiar violet. 100 de grame de broccoli vă aduce 50 la sută din necesarul zilnic de vitamina C.

Varza nu are termen de valabilitate și  se menţine proaspătă până la următoarea rodă important să o păstraţi în frigider sau în beci. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu