Vârstnicii din Moldova, tot mai SĂRACI. Câţi mai sunt în ţară şi cum supravieţuiesc

Embed:

Aproape 13 la sută dintre vârstnicii din Moldova trăiesc în sărăcie, arată datele Biroului Național de Statistică. În 2014, aproape 70 la sută dintre oamenii în etate nu şi-au permis să includă în regimul alimentar carne sau peşte în fiecare a doua zi.

Statisticile arată că, anul trecut, fiecare al cincilea vârstnic nu a avut bani pentru medicamente. Pe lângă lipsa banilor, această categorie nu dispune de toate condițiile de trai, mai ales vârstnicii din sate.

Dacă, în mediul urban, aproape 90 la sută dintre bătrâni au acces la apeduct, în sate acest indicator ajunge la doar 42 de procente. Mai mult, în sate nici nu există sisteme de canalizare, iar baie sau duş au doar 14 la sută dintre pensionarii săteni.

De încălzire centralizată sau autonomă dispun mai puţin de 60 la sută dintre vârstnicii din oraşe, iar în sate, pentru 96 la sută, singura sursă de încălzire este soba.

Datele Biroului Național de Statistică mai arată că veniturile disponibile ale unui vârstnic ajung, în medie, la 1.758 de lei, lunar.

În Republica Moldova locuiau, la începutul anului 2015, aproximativ 576.000 de oameni cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce reprezintă 16 la sută din totalul populaţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu