Vandalism sau artă urbană? Zeci de clădiri şi monumente din Capitală, mâzgălite cu graffiti

Embed:

Vandalism grafic sau artă urbană. Tot mai multe clădiri şi monumente din Capitală sunt mâzgălite cu graffiti. Chiar dacă autorii acestor pretinse opere de artă susţin că nu fac altceva decât să dea culoare oraşului, localnicii sunt indignaţi de acest lucru. Nici artiştii de graffiti profesional nu sunt încântaţi de aceste desene, care ştirbesc din aspectul clădirilor. 

Asemenea inscripţii nu au nicio frumuseţe şi niciun mesaj, ci doar umbresc frumuseţea oraşului. O lucrare graffiti trebuie să fie realizată pe suprafeţe autorizate şi, nu în ultimul rând, de artiştii profesionişti.

Izzy este o tânără artistă. Pictează graffiti de patru ani şi o face doar cu acceptul autorităţilor sau proprietarilor spaţiilor.

"De exemplu, pentru a obţine acordul ca să desenez pe acest perete, timp de vreo două, trei luni am căutat persoana care să-mi permită acest lucru", a spus Izzy. 

Tănăra spune că, de obicei, se străduieşte să acopere cu desene pereţii neîngrijiţi:

"Sunt momente în care desenez pe un perete care este părăsit, sumbru, murdar."

Cu toate acestea, munca pictoriței nu este pe placul tuturor.

Totuși, Izzy este unul dintre puținii artiști, care cer acordul autorităților pentru a face desene. În majoritatea cazurilor, amatorii de graffiti acționează fără autorizații.

"Au fost persoane surprinse de către ofiţerii de sectoare, evident că s-au întocmit procese verbale. Cum ar fi spre exemplu, podul de le telecentru, evident că persoanele care au fost prinse, au fost sancţionate", a spus ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Adrian Jovmir. 

În prezent, amenda pentru astfel de acţiuni este de până la 1.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu