Vameşii moldoveni, în acţiune. Cum se procedează atunci când răuvoitorii încearcă să comită ilegalităţi

Embed:

Contrabanda la frontieră este o problemă mereu actuală. Totuşi, datorită dispozitivelor performante şi pregătirii tot mai bune a vameşilor moldoveni, loturi întregi de mărfuri nedeclarate sau interzise nu mai ajung să treacă graniţa. Astăzi, Serviciul Vamal a organizat în Capitală aplicaţii demonstrative care arată cum se procedează atunci când răuvoitorii încearcă să comită ilegalităţi.

Potrivit scenariului, vameșii au recepționat o informație operativă despre un lot de țigări de contrabandă și substanțe narcotice transportate într-o dubiță. Contrabandiștii nu s-au supus somațiilor de a opri, iar oamenii legii au fost nevoiți să aplice forța.

Pe parcursul unui an și jumătate, trupele mobile ale Serviciului Vamal au efectuat peste 200 de rețineri. Mărfurile de contrabandă confiscate valorează în total peste 21 de milioane de lei.

"Am intervenit peste mai multe grupări criminale care practicau contrabanda cu produse şi mărfuri de larg consum pe perimetrul regiunii transnistrene", a spus Vitalie Vrabie, șeful Serviciului Vamal.

Câinii dresaţi, care le sunt de mare ajutor vameșilor, și-au demonstrat şi ei abilitățile. Din opt lăzi identice, patrupezii au ales-o anume pe cea în care erau ascunse țigări.

În cadrul Serviciului Vamal, sunt antrenați 20 de câini. Deja de cinci ani animalele sunt dresate la un centru special. Unul dintre patrupezi, pe nume Barry, a depistat anul trecut un lot record de narcotice. Este vorba de 136 de kilograme de heroină, în valoare totală de 22 de milioane de euro.

Maşinile care le trezesc suspiciuni vameşilor sunt verificate cu ajutorul baroscopului.

În ultimul an și jumătate, câinii Serviciului Vamal au contribuit la contracararea a 136 de tentative de contrabandă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu