VAMA PALANCA SE MODERNIZEAZĂ. Va avea cinci benzi la intrare şi la ieşire din țară

Embed:

Până la sfârşitul acestui an, punctul comun de trecere a frontierei Palanca va fi renovat şi dat în exploatare. Oamenii nu vor mai aştepta ore în şir pentru a ajunge din Moldova în Ucraina sau invers, iar procesul de verificare a actelor va dura doar câteva minute. Membrii grupurilor parlamentare de prietenie ale celor două ţări au mers astăzi pe şantier, acolo unde au discutat despre mersul lucrărilor. După care, deputaţii au avut o şedinţă comună în Odesa.

Vama Palanca va avea cinci benzi la intrare şi la ieşire. Zilnic, pe aici vor putea trece 1500 de vehicule.

Lucrările de construcţie a postului de cotrol comun sunt în toi chiar şi în week endm autorităţile îşi propun să amenajeze aici o infrastructură modernă, astfel ca oamenii vor putea să treacă controlul necesar cât mai repede posibil.

Costul proiectului este de 5,5 milioane de euro, dintre care 4,5 sunt acordate de Uniunea Europeană, iar peste un milion – de Guvernul Republicii Moldova.

"Punctul comun permite doar o singură dată prezentarea paşaportului şi respectiv vameşii moldoveni, poliţia de frontieră transmit celor ucraineni şi cetăţeanul deja primeşte în mână ambele ştampile de intrare şi de ieşire", a declarat Eugeniu Nichiforciuc, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina.

În prezent, punctul de trecere de la Palanca este unul dintre cele mai solicitate posturi, unde în perioada estivală se formează cozi imense. Zilnic, pe aici trec în medie, 200 de mașini și aproximativ 1.200 de oameni. Autorităţile celor două state susţin că după ce va fi dat în exploatare punctul comun de trecere, problema va fi soluţionată.

"Noi suntem obligaţi să facem acest punct comun pe aşa o porţiune importantă, care duce spre litoralul din regiunea Odesa, deoarece cetăţenii Republicii Moldova merg la mare în Sergheevka, Zatoka, Karolino-Bugaz sau în Odesa", a menționat Pavlo Ungurean, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova.

Oamenii spun că proiectul este unul binevenit, deoarece astfel va fi scurtat timpul de aşteptare.

"Da, cred că au făcut corect şi este foarte comod, deoarece totul este la un loc, e mai repede, oamenii sunt bucuroşi."

"Acum două săptămâni noi am stat aici aproape două ore în ambuteiaj cu copiii. Dacă proiectul va fi realizat, va dura câteva minute şi desigur va fi bine pentru toţi."

Deputaţii au vizitat şi podul de pe traseul Odesa - Reni, recent reparat. Acest lucru s-a reuşit doar după ce Chişinăul a oferit temporar autorităţilor ucrainene un hectar de pământ, pe care a fost construit un drum de ocolire spre Vama Palanca. Şoseaua a fost folosită în perioada lucrările de reabilitare a podului.

Următoarea şedinţă a Grupului de prieteni moldo-ucrainean va avea loc în octombrie, la Chişinău.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu