Vama implementează un nou sistem. Şoferii de autocamioane își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei

Embed:

Serviciul Vamal demarează proiectul de implementare a sistemului de programare a trecerii frontierei de către autocamioane. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Directorul Programului USAID, Douglas Muir a semnat un Un Memorandum de Înțelegere în acest sens.

Transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei, ceea ce va reduce substanțial aglomerările și va fluidiza traficul. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul tuturor dispozitivelor electronice disponibile (calculator, tabletă, telefon mobil).

Pentru început, proiectul este realizat la postul Sculeni. Instituția va examina posibilitățile de aplicare a programului și în alte posturi vamale cu flux sporit.

Șeful Vămii le-a mulțumit reprezentanților Programului USAID pentru susținerea acordată în implementarea unei noi inițiative a Serviciului Vamal, orientată spre fluidizarea traficului transfrontalier și facilitarea activității operatorilor economici.

 

Această susținere ne ajută să avansăm considerabil în implementarea conceptului de ”frontiere inteligente”, care reprezintă un deziderat pentru administrațiile vamale din întreaga lume. Și asta deoarece, o gestionare inteligentă a frontierelor înseamnă nu doar accelerarea fluxurilor de mărfuri și persoane, dar și o administrare eficientă a riscurilor inerente traficului transfrontalier.”, a accentuat Vitalie Vrabie.

 

Asistența Programului USAID se extinde și asupra proiectului de modernizare a paginii web a Serviciului Vamal, precum și a Centrului Unic de Apel.

La rândul său, Directorul Programului USAID, Douglas Muir, a declarat că: 

 

Sistemul de programare a trecerii frontierei și-a demonstrat eficiența în mai multe state limitrofe ale UE – Estonia, Finlanda, Lituania. De aceea, suntem foarte bucuroși că putem contribui la dezvoltarea lui și în Republica Moldova. Aceasta va contribui la predictibilitatea și transparența procedurilor, dar și va genera economii pentru antreprenorii care desfășoară activități economice externe. Totodată, acesta este un instrument major în procesul de facilitare a comerțului dintre Moldova și Uniunea Europeană”.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu