Valeriu Munteanu vrea ca toţi deputaţii să fie OBLIGAŢI să cunoască limba română

Embed:

Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susţine că liberalii ar putea vota proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, dacă în document va fi indicat că deputaţii trebuie să cunoască limba de stat.

"Această lege este facută la repezeală, ca să aducă la pachet noul Guvern. Este imposibil să schimbi sistemul electoral în două zile. Noi nu vom putea să susţinem acest proiect de lege, dar avem totuşi un compromis, o propunere de condiţionare, dacă vreţi voturile noastre şi nu pe cele  ale grupului Mişin. Solicităm completarea proiectului cu prevederea ca deputaţii să cunoască limba de stat - româna dacă se poate. Aceasta trebuie să fie o condiţie pentru un deputat din Republica Moldova", a declarat Valeriu Munteanu.

În replică, deputatul liberal Ana Guţu, care a fost exclusă recent din partid, spune că acest lucru nu este neapărat necesar.

"În ceea ce priveşte cunoaşterea limbii române, poate sa nu fie inclus. Eu am fost iniţiatorul unei iniţiative legislative care priveşte cunoaşterea limbii de stat de către toţi fucţionarii publici. Aşa că aici se poate de nu mai inclus", a menţionat deputatul.

Totodată, deputatul neafiliat Vadim Mişin susţine că o asemenea prevedere nu trebuie să fie inclusă, deoarece este dreptul cetăţenilor să aleagă.

"Vreau să fac o remarcă referitor la cunoaşterea limbii "moldoveneşti". Nu trebuie inclus, toţi trebuie să ştie limba. Când se alege un deputat e doar dreptul alegătorului să aleagă pe cineva care o să-l reprezinte şi nu contează limba. Ei pot să aleagă în Parlament şi un surdomut. Mă scuzaţi vă rog, dar este o realitate, dacă va fi pe placul alegătorilor", a conchis Vadim Mişin.

"Se încalcă drepturile omului şi Codul Electoral. Noi, găgăuzii, nu vom putea să candidăm. Mai mult, nu vor putea candida nici locuitorii din raionul Taraclia, unde sunt bulgari. Dacă acest punct nu va fi modificat, eu nu voi vota pentru această lege", a conchis deputatul PLDM, Petru Vlah.

Publika.md aminteşte că deputaţii au votat, ieri, în prima lectura un proiect de lege, care prevede că cetăţenii îşi vor exprima votul la alegeri, în cadrul sistemului electoral mixt. Asta înseamnă că 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscriptiilor nominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu