Valeriu Munteanu cere excluderea lui Ceban din cursa electorală pentru încălcarea legislaţiei

Embed:

Concertul organizat, aseară, în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, de socialistul Ion Ceban, aspirant la funcţia de primar al Capitalei, ar fi fost finanţat din banii Federaţiei Ruse.

Acuzația vine din partea contracandidatului său, Valeriu Munteanu, care cere excluderea lui Ceban din cursa electorală pentru încălcarea legislaţiei. Munteanu a depus o contestaţie în acest sens la Comisia Electorală şi la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău. Ceban nu a comentat acuzaţiile. 

Candidatul pentru funcţia de primar al Capitalei din partea Partidului "Uniunea Salvaţi Basarabia", Valeriu Munteanu, afirmă că manifestarea fastuoasă, cu ocazia hramului orașului Chișinău, organizată de candidatul socialist, ar fi costat 500 de mii de lei. Însă, potrivit lui Munteanu, banii nu au fost raportați la Comisia Electorală Centrală.

"Dumnealui şi partidul pe care îl reprezintă a închiriat scena, a plătit muzicieni, lumină, sonorizare şi multe alte chestiuni. Experţii au evaluat, cei care organizează astfel de evenimente au evaluat acest concert la aproximativ jumătate de milion de lei. Avem bănuieli rezonabile că şi aceşti bani sunt din Federaţia Rusă", a spus  VALERIU MUNTEANU, candidat la funcţia de primar al Capitalei.

Solicitat telefonic de postul nostru de televiziune, Ion Ceban nu a răspuns pentru a comenta acuzaţiile aduse de Munteanu. Ieri, socialistul a declarat pentru presă că evenimentul a fost organizat de staff-ul său de campanie, dar a evitat să spună câţi bani a cheltuit pentru desfăşurarea concertului.

Acuzaţii similare au fost lansate şi săptămâna trecută, tot de către Valeriu Munteanu, dar şi de candidatul liberal pentru funcţia de primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Atunci, cei doi au spus că cheltuielile pentru numărul mare al panourilor electorale ale lui Ion Ceban sunt mult mai mari, decât sumele incluse în raportul financiar prezentat la CEC.

În opinia contracandidaţilor, campania socialistului este finanţată din exterior şi de aceea nu declară toţi banii. Ceban i-a îndemnat atunci pe Munteanu şi Chirtoacă să se apuce de treabă şi să nu inventeze subiecte de discuţie. Presa a mai scris, anterior, despre posibila finanţare a PSRM din banii Federaţiei Ruse.

La începutul lunii iunie, au apărut imagini în care şeful statului, Igor Dodon, îi spune fostului preşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, că, lunar, primeşte aproape un milion de dolari de la ruşi pentru finanţarea Partidului Socialiștilor, al cărui lider informal este.

Atunci, șeful statului a declarat că imaginile sunt trucate, după care a recunoscut că acea discuţie a avut loc, doar că a fost o înscenare.

La sfârșitul lunii septembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că nu a constatat vreun element de finanțare ilegală a PSRM și că a fost emisă o ordonanță de refuz pentru iniţierea unui dosar penal. De asemena, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat recent că imaginile video apărute în spaţiul public nu sunt suficiente pentru a demonstra că PSRM este finanţat din exterior. Recent, deputatul neafiliat Octavian Țîcu a cerut anchetarea președintelui Igor Dodon pentru trădare de Patrie, pentru că ar fi primit bani din Rusia şi ar fi promovat interesele Moscovei.

Parlamentarul a înaintat o inițiativă legislativă în acest sens şi a propus crearea unei comisii de anchetă. Documentul a mai fost semnat de deputatul PPDA Iurie Reniţă şi deputatul PAS Lilian Carp.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu