Valeriu Munteanu: Ce a cerut Lavrov și ceea ce se întâmplă la Chișinău este suspect

Subiectul statutului limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, discutat la întrevederea dintre Ministrul de Externe Nicu Popescu şi omologul său Serghei Lavrov i-a strânit suspiciuni președintelui Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook o postare cu mai multe semne de întrebare, menționând că sincronizarea între ceea ce a cerut Lavrov și ceea ce se întâmplă la Chișinău este cel puțin suspect. 
"Unul dintre cele mai importante elemente care s-au petrecut cu ocazia vizitei ministrului afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu la Moscova este „asigurările date de partea moldovenească, la solicitarea părții ruse că statutul limbii ruse în Republica Moldova va fi menținut”, asta înseamnă că de fapt va fi abgradat, adică va fi întărit. Asta trebuie să înțelegem din mesajul pe care l-a transmis  domnul Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse.
Vedem că asemenea lucruri se și petrec actualmente în Republica Moldova. Recent, Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a solicitat în mod imprecativ și ultimativ Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să inițieze modificarea legii, astfel încât prospectele pentru medicamente care se vând în Republica Moldova să fie scrise și în limba română, limba oficială a statului și în limba rusă.

Sincronizarea între ceea ce a cerut domnul Lavrov și ceea ce se întâmplă la Chișinău este cel puțin suspect.

Din sursele noastre, care, așa cum am demonstrat, nu greșesc, știm că domnul Igor Dodon a făcut promisiuni explicite părții rusești, inclusiv în cadrul unor întrevederi cu parteneri occidentali, acesta a declarat că limba rusă v-a deveni o limbă oficială a statului R. Moldova, sau semi-oficială și asta în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean și acordarea „statutului special” regiunii separatiste din stânga Nistrului. Statut special, care înseamnă de fapt federalizare.

Ținând seama de aceste lucruri, ținând seama de evenimentele care se produc în R. Moldova, îi solicităm premierului Maia Sandu să ne spună limpede, care este poziția Guvernului condus de dumneaei cu privire la statutul limbii române în R. Moldova, dar care este poziția Guvernului față de statutul limbii ruse în R. Moldova?

Din această perspectivă reamintim că poziția Uniunii Salvați Basarabia nu este îndreptată împotriva niciunei limbi, doar că avertizăm, așa cum am mai făcut-o și până acum – statutul limbii ruse în Republica Moldova este geopolitică - Federația Rusă își întărește controlul în R. Moldova prin intermediul limbii ruse, asta este ceea ce a vrut să sugereze domnul Lavrov la întâlnirea cu domnul Popescu, atunci când a vorbit despre întărirea statutului limbii ruse la Chișinău.

Doamnă Maia Sandu, ce aveți de gând să faceți cu limba rusă în Republica Moldova, pentru că asta spune multe despre cedările pe care sunteți dispusă să le faceți în relația cu Federația Rusă?", a scris Valeriu Munteanu. 

PUBLIKA.MD amintește că ministrului afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a întreprins o vizită în Federația Rusă. 

Lasă un comentariu