Valeriu Ghilețchi, în discuții cu prim-ministrul Zoran Zaev: Succesul Macedoniei încurajează Republica Moldova în eforturile privind integrarea europeană

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a efectuat în perioada 18-20 iunie o vizită de documentare în Macedonia în calitate de co-raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Vizita parlamentarului moldovean a coincis cu semnarea Acordului cu Grecia privind noua denumire a fostei Republici Iugoslave Macedonia.

În cadrul vizitei, Valeriu Ghilețchi a purtat discuții cu prim-ministrul Zoran Zaev și viceministrul Afacerilor Externe, Andrej Zhernovski, dar și cu membri ai Curții Constituționale, Consiliului Suprem al Magistraturii, Consiliului Procurorilor, reprezentanți ai mass-media și lideri ai partidelor politice și ambasadori acreditați în Macedonia.

"Macedonia se aseamănă în multe privințe cu Moldova, iar succesul și exemplul autorităților macedoniene reprezintă o încurajare și pentru țara noastră, în special, în eforturile pe care le depunem în procesul de integrare europeană. Vedem în noua Macedonie de Nord că ceea ce părea imposibil acum un an de zile, astăzi a devenit posibil grație voinței politice interne și sprijinului partenerilor externi", a declarat Valeriu Ghilețchi.

Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, alături de colega sa, Lise Christoffersen, s-au documentat la Skopje în privința evoluțiilor recente din Macedonia, acordând o atenție aparte asupra sistemului judiciar, precum și stadiului general în ceea ce privește angajamentele și obligațiile Consiliului Europei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu